DISTRIBUIȚI
World Atlas

Accesul la situri iconice din Rio de Janeiro, capitala turistică a Braziliei, printre care stânca Pao de Açúcar, dar şi la locuri culturale sau săli de sport este condiţionat începând de miercuri de prezentarea unui certificat sanitar, informează AFP, potrivit agerpres.

La picioarele stâncii Pao de Açúcar coada de aşteptare pentru teleferic avansa miercuri fără probleme, majoritatea vizitatorilor având deja în mână carnetul lor de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus sau telefonul lor mobil cu un certificat digital de imunizare, constată un jurnalist al agenţiei de presă franceze.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în China (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Intrarea în vigoare a certificatului sanitar ar fi trebuit să aibă loc în Rio de Janeiro la 1 septembrie, însă primăria a amânat-o cu 15 zile, din cauza unor probleme tehnice în aplicaţia Ministerului Sănătăţii care permite prezentarea acestui certificat.

Certificatul sanitar este obligatoriu în sălile de sport, foarte frecventate, sau la cinema, teatru şi săli de concerte sau conferinţe, însă nu este cerut nici în baruri, nici în restaurante. Certificatele de vaccinare din alte ţări sunt de asemenea acceptate.

Marţi, primarul Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a declarat în timpul unei ceremonii oficiale că „paşaportul de vaccinare”, cum este el denumit în Brazilia, este „important pentru ca oraşul să poată reveni la normal, ca oamenii să poată frecventa din nou locuri publice”.

„Trebuie să creăm dificultăţi pentru cei care nu vor să se vaccineze”, mai afirmase el la sfârşitul lui august.

Certificatul sanitar este deja în vigoare de la 1 septembrie în Sao Paulo, cea mai mare metropolă a Braziliei care, la fel ca Rio, a plătit un tribut greu noului tip de coronavirus.

Citeşte şi: PROTESTE violente în Slovenia împotriva paşapoartelor de vaccinare – Black News

Spre deosebire de numeroase alte ţări, populaţia Braziliei este într-o foarte mare majoritate în favoarea vaccinării.

Rio de Janeiro deplânge aproape 30.000 de morţi de COVID-19, cu o rată de mortalitate foarte ridicată, 439 la 100.000, mult peste media naţională (280).

Brazilia este, cu aproape 580.000 de morţi, a doua cea mai îndoliată ţară de epidemia de COVID-19, după SUA.