DISTRIBUIȚI

Certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului al preşedintelui indonezian s-a scurs pe internet, provocând îngrijorare în rândul indonezienilor cu privire la securitatea datelor lor medicale, transmite sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

Indonezia s-a confruntat deja cu numeroase cazuri de piratare a datelor personale, unele cazuri fiind de mare amploare.


Citeşte şi: Biden scoate din arhiva secretă documente clasificate privind 9/11 – Black News

Certificatul de vaccinare al preşedintelui Joko Widodo, vizibil online, a fost difuzat de mai mulţi internauţi care l-au putut accesa folosind o aplicaţie oficială de monitorizare a vaccinării şi de urmărire a contacţilor, PeduliLindungi, conform autorităţilor indoneziene.

„Anumite persoane au accesat certificatul de vaccinare al preşedintelui Joko Widodo folosind o funcţie de verificare a vaccinurilor disponibile pe (aplicaţia) PeduliLindungi”, se arată în comunicatul oficial difuzat vineri.

Ageng Wibowo, un locuitor din Jakarta în vârstă de 39 de ani, a declarat pentru AFP că această situaţie în îngrijorează şi a solicitat înăsprirea legislaţiei pentru protecţia datelor online, pentru că, susţine el, „dacă datele personale ale preşedintelui pot fi sustrase, atunci ce mi se poată întâmpla mie, un om obişnuit?”.

Ministrul sănătăţii, Budi Gunadi Sadikin, a precizat că datele responsabililor guvernamentali au fost blocate după descoperirea scurgerii. De asemenea, guvernul a asigurat că va lua măsuri pentru a întări securitatea datelor utilizatorilor aplicaţiei de contact tracing PeduliLindungi.

Această scurgere s-a produs la doar câteva zile după ce experţi în informatică din Indonezia au avut revelaţia că datele a peste 1,3 milioane de utilizatori ai unei alte aplicaţii guvernamentale de testare şi urmărire a bolnavilor de COVID-19 s-au scurs în mediul online.

„Scurgerile şi furturile de date personale se produc mai frecvent în Indonezia din cauza unui ridicat nivel de digitalizare a ţării, care însă, din păcate, nu este însoţit şi de o alfabetizare digitală reală a persoanelor care manipulează aceste date”, a declarat Alfons Tanujaya, expert în cybersecuritate de la Jakarta.

Citeşte şi: O nouă variantă de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud. Mutaţiile sale sunt încă sub lupa cercetătorilor – Black News

Indonezienii şi-au exprimat nemulţumirile tot online. „Câte cazuri grave mai sunt necesare pentru a demonstra că gestiunea sistemelor informatice de date din ţara noastră este un eşec?”, se întreba un utilizator pe Twitter.

În luna mai, datele personale a peste 200 de milioane de persoane înregistrate în sistemele de asigurări sociale şi de sănătate au fost piratate de hackeri, mai notează AFP.