DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Judecătorii Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI) au respins miercuri cererea vizând o revizuire în apel a sentinţei pronunţate împotriva lui Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, condamnat la închisoare pe viaţă pentru genocid şi crime de război, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Karadzic a formulat această cerere joi, după ce pedeapsa iniţială i-a fost înăsprită la 20 martie, în urma recursului, la închisoare pe viaţă pentru crime comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).


Citește și : Polonia are două luni să răspundă cu privire la regimul disciplinar împotriva judecătorilor

Într-un document publicat miercuri, judecătorul preşedinte al MICT, Carmel Agius, a respins cererea lui Karadzic, considerând că ‘nu există bază legală în Statutul sau în Regulamentul (MICT) pentru Karadzic să facă recurs la sentinţa în apel sau la o parte din aceasta’.

Radovan Karadzic, în vârstă de 73 de ani, fusese condamnat în primă instanţă în 2016 de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

MTPI, succesorul TPIY după închiderea acestuia în 2017, a respins la 20 martie apelul lui Karadzic faţă de verdictul de primă instanţă şi l-a condamnat pe fostul lider al sârbilor bosniaci la detenţie pe viaţă.

Deşi deciziile camerei de apel a acestei jurisdicţii a ONU sunt în general definitive, Karadzic formulase joi opt motive de apel la sentinţa din 20 martie, invocând în special erori de drept.

Citește și : Antonio Tajani o asigură pe Laura Codruţa Kovesi de sprijinul Parlamentului European