DISTRIBUIȚI
afp

Vizat de o cerere de extrădare din partea justiţiei americane pentru că a publicat în masă informaţii clasificate, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va încerca începând de luni să convingă justiţia britanică să respingă trimiterea sa în SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

Personaj controversat, australianul de 48 de ani a declarat la o audiere preliminară că va refuza „să se supună unei extrădări pentru o muncă de jurnalism care a primit numeroase recompense şi a protejat mulţi oameni”. El riscă până la 175 de ani de închisoare în SUA.


Citește și : Un al treilea deces din cauza coronavirusului în Italia

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legilor antispionaj. Susţinătorii săi spun că aceste inculpări sunt un pericol grav pentru libertatea presei.

Statele Unite îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că a publicat în 2010, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Printre aceste documente se numără şi un video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Justiţia britanică va trebui să stabilească dacă cererea de extrădare care i-a fost înaintată respectă un anumit număr de criterii legale, în special dacă ea nu este disproporţionată sau nu încalcă drepturile omului.

Începând de luni, Julian Assange urmează să fie audiat întreaga săptămână la Woolwich Crown Court, în apropiere de închisoarea Belmarsh, în sud-estul Londrei.

Citește și : Bilanțul cazurilor de coronavirus crește în Italia. Autoritățile caută pacientul zero

Audierea va fi apoi suspendată şi va fi reluată la 18 mai, timp de trei săptămâni. Decizia va putea fi contestată în apel.

Julian Assange este încarcerat în acest centru penitenciar de înaltă securitate de la răsunătoarea sa arestare în aprilie în Ambasada Ecuadorului la Londra.

El s-a refugiat acolo în urmă cu aproape şapte ani, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde este acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani după mai multe răsturnări de situaţie.