DISTRIBUIȚI
Smithsonian Magazine

Oficiali de stat şi supravieţuitori s-au adunat duminică la lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau, pentru a comemora victimele holocaustului romilor, relatează dpa, potrivit agerpres.

În 2 august 1944, gardienii germani ai lagărului au lichidat în camerele de gazare circa 4300 de copii, femei şi bărbaţi din aşa-numitul sector pentru familii de romi.


Citește și : TikTok dă asigurări că intenţionează ‘să rămână în SUA’

Istoricii estimează că în timpul celui de-al doilea război mondial, în partea din Europa ocupată de nazişti au fost ucişi aproximativ o jumătate de milion de romi, dintre care 20.000 numai la Auschwitz.

La comemorarea de duminică au participat pentru prima oară împreună reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice (EKD) şi ai Consiliului Central al Evreilor din Germania. Ei au depus coroane, iar preşedintele consiliului EKD, Heinrich Bedford-Strohm, s-a referit într-un discurs la ruşinea antisemitismului în rândul creştinilor. Preşedintele Consiliului Central al Evreilor, Josef Schuster, a făcut un apel la solidaritate pentru democraţie şi împotriva comportamentului inuman.

Alţi vorbitori, inclusiv Romani Rose, preşedintele Consiliului Central al Romilor din Germania, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, şi Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestag-ului (camera inferioară a parlamentului german), au insistat asupra necesităţii combaterii tuturor formelor de discriminare. Ei au cerut cercetarea în continuare a holocaustului romilor şi combaterea discriminării actuale împotriva comunităţilor de romi.

Citește și : A fost depășit pragul de 18 milioane de cazuri de COVID-19 la nivel mondial

Din cauza epidemiei de coronavirus, unele evenimente comemorative au avut loc online. Într-un comunicat pe internet, preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a afirmat că ‘Astăzi, când ne reamintim tragedia holocaustului romilor, este obligaţia noastră, a politicienilor, să respingem ferm orice formă de rasism, antisemitism, ură faţă de romi, homofobie şi alte forme de intoleranţă’.