DISTRIBUIȚI
Reuters

Coreea de Nord a organizat joi o paradă militară la Phenian în ajunul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă găzduite de Coreea de Sud, a anunţat o sursă guvernamentală sud-coreeană, citată de AFP, conform agerpres.

Televiziunea oficială nord-coreeană nu a difuzat nicio imagine în direct a evenimentului.


Citeşte şi: Un apropiat al lui Trump demisionează după ce a fost acuzat că şi-a bătut nevestele

„Am aflat că Nordul a organizat o paradă militară în piaţa Kim Ir-sen din Phenian astăzi, începând de la 10:30”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Coreea de Nord a anunţat luna trecută ca va sărbători în acest an a 70-a aniversare a armatei sale la 8 februarie, în loc de 25 aprilie.

La începutul lunii ianuarie, Phenianul a întins mâna Seulului profitând de ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, unde sportivi nord-coreeni sunt aşteptaţi să concureze.

Citeşte şi: CPI începe o anchetă preliminară privind execuţii extrajudiciare în Filipine

Potrivit analiştilor, Nordul intenţionează printr-o dublă abordare să-şi normalizeze statutul de „stat nuclear de facto”. El ar putea încerca să obţină relaxarea sancţiunilor internaţionale împotriva regimului său, dar şi slăbirea relaţiei dintre SUA şi Coreea de Sud.

Phenianul a anunţat joi şi că nu are nicio intenţie de a se întâlni cu reprezentanţi ai Statelor Unite în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă. „Nu avem nici cea mai mică intenţie de a ne întâlni cu responsabili americani în timpul vizitei noastre în Sud”, a declarat Cho Yong-sam, un înalt oficial al Ministerului de Externe nord-coreean, citat de agenţia oficială de presă KCNA.