DISTRIBUIȚI
Reuters

Ceremonia de învestitură a preşedintelui reales al Afganistanului, Ashraf Ghani, prevăzută iniţial joi, a fost amânată pe 9 martie, a anunţat miercuri preşedinţia de la Kabul printr-un comunicat preluat de AFP, potrivit agerpres.

Contracandidatul lui Ghani, Abdullah Abdullah, care se consideră adevăratul câştigător al alegerilor, intenţiona şi el să organizeze o ceremonie similară, tot joi. El a acceptat să amâne evenimentul cu două săptămâni, a declarat aceleiaşi agenţii purtătorul său de cuvânt.


Citește și : Un prim caz de coronavirus a fost confirmat în Brazilia

Rezultatul definitiv al alegerilor prezidenţiale din 28 septembrie a fost anunţat abia pe 18 februarie. Abdullah consideră că este vorba de o ‘trădare naţională’ şi susţine că el este cel care a fost de fapt ales.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalizad, şi Departamentul de Stat al SUA anunţaseră încă de marţi amânarea învestiturii lui Ghani. Statele Unite nu l-au felicitat pe preşedinte pentru realegere, ci doar ‘au luat act de anunţarea rezultatului’, subliniind că a sosit vremea să se treacă de la politica electorală la luarea de măsuri pentru asigurarea unei păci durabile.

Sâmbătă, dacă se va respecta armistiţiul declarat acum cinci zile, talibanii urmează să semneze un acord cu Statele Unite.

Deşi guvernul afgan a confirmat că în ultimele cinci zile intensitatea ciocnirilor din Afganistan a scăzut, un purtător de cuvânt al ministerului de interne a afirmat miercuri că în cinci provincii au avut loc atacuri ale talibanilor, soldate cu morţi – un civil, doi membri ai miliţiilor pro-guvernamentale şi un militar din forţele de securitate.

Citește și : Marea Britanie efectuează teste aleatorii pentru depistarea coronavirusului la pacienţii de gripă

Washingtonul intenţionează ca după o săptămână de ‘reducere a violenţelor’ să facă, prin acordul cu talibanii, un pas către încheierea prezenţei militare americane în Afganistan, care durează de 18 ani. Viitorul ţării ar urma să fie stabilit în urma unui dialog inter-afgan, cu participarea guvernului de la Kabul, a unor personalităţi politice şi a societăţii civile, inclusiv a femeilor.