DISTRIBUIȚI

Centrul satelitar al Uniunii Europene (SatCen) a sărbătorit luni 30 de ani de la înfiinţare şi şi-a inaugurat sediul extins situat la Torrejón de Ardoz (Comunitatea Madrid), în prezenţa premierului spaniol Pedro Sanchez, a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, a ministrului apărării Margarita Robles şi a directorului SatCen, Sorin Ducaru, indică un comunicat postat luni pe site-ul SatCen, potrivit agerpres.

Cu ocazia inaugurării oficiale a noului sediu al SatCen, directorul instituţiei, ambasadorul Sorin Ducaru, a declarat că ”SatCen este un exemplu concret al autonomiei strategice operaţionale a UE”.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

”El este atât un instrument diplomatic pentru a implementa politicile UE, cât şi un instrument operaţional pentru acţiuni civile şi militare”, a spus Ducaru.

Sărbătorirea a 30 de ani de la înfiinţarea SatCen a reprezentat o ocazie pentru a aminti realizările din trecute, pe de o parte, şi pentru a reflecta asupra direcţiei dezvoltării sale viitoare, pe de altă parte. În această privinţă, directorul SatCen a evidenţiat trei forţe motrice pentru dezvoltarea acestei instituţii – alinierea cu nivelul ridicat de ambiţie al UE, creşterea cererii din partea utilizatorilor şi ‘goana după aur’ tehnologică în domeniile digital şi spaţial.

În intervenţia sa, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis angajamentul său de a consolida rolul SatCen şi obiectivul de a-l aduce mai aproape de ”orbita politică” a Uniunii Europene.

”Viitorul va fi scris în spaţiu”, noul câmp de luptă, a afirmat Borrell, potrivit căruia SatCen devine un activ şi mai strategic. ”Prin acest Centru satelitar, în Europa, de la Bruxelles, în toate capitalele, vedem ce se întâmplă”, a opinat el.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

Ministrul apărării spaniol Margarita Robles a felicitat SatCen pentru rezultatele remarcabile în furnizarea de servicii de analiză geospaţială către politica externă şi de securitate europeană în cursul ultimelor trei decenii. În acest context, Robles a apreciat că relaţia dintre Satcen şi Spania este esenţială, ”nu numai pentru că este prima agenţie europeană care şi-a stabilit sediul în Spania, dar şi pentru sinergiile extrem de importante pe care le-a generat cu ecosistemul hi-tech din Spania.

La ceremonie au mai fost prezenţi ambasadori ai statelor membre UE, reprezentanţi ai Comisiei şi Consiliului, ai unor organizaţii europene şi internaţionale, delegaţii ale unor organizaţii, inclusiv spaniole, şi jurnalişti.