DISTRIBUIȚI

O furtună de nisip a lovit centrul Irakului şi oraşul Bagdad vineri, fiind primul eveniment de acest tip înregistrat în 2023 în capitala unei ţări semideşertice, în care astfel de fenomene s-au amplificat tot mai mult în perioada recentă, informează AFP, potrivit agerpres

Anul trecut, Irakul s-a confruntat cu cel puţin 10 furtuni de praf şi de nisip în timpul primăverii, o frecvenţă inedită cauzată în mare parte de deşertificare.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

Vineri, irakienii au regăsit acel halou portocaliu, de acum familiar, care colorează atmosfera devenită irespirabilă. Vizibilitatea a fost puternic redusă, în timp ce o peliculă de praf a acoperit automobilele şi casele, au raportat jurnaliştii de la AFP.

Împinsă de vânt spre est, furtuna s-a deplasat din provincia Al-Anbar pentru a ajunge la Bagdad şi în provincia Salah ah Din spre sfârşitul după-amiezii.

Autorităţile locale nu erau pentru moment în măsură să contabilizeze numărul persoanelor spitalizate din cauza dificultăţilor respiratorii asociate acestei furtuni.

Într-un comunicat, ministrul irakian al Sănătăţii, Saleh al-Hasnawi, a spus că a ordonat „tuturor unităţilor medicale să se plaseze în stare de alertă” pentru a-i primi pe aceşti pacienţi.

Maytham al-Safi, un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor din Irak, a dat asigurări spunând că „zborurile avioanelor vor continua în ritm normal”.

Anul trecut, la aproape fiecare furtună de acest tip, transportul aerian a fost întrerupt, administraţiile locale şi şcolile au fost închise şi mii de persoane spitalizate din cauza unor probleme respiratorii.

Potrivit meteorologilor, furtunile de nisip şi de praf urmează să se amplifice în anii următori.

ONU a inclus Irakul în categoria celor cinci ţări din lume care sunt cele mai vulnerabile în faţa efectelor cauzate de schimbările climatice.

Pe parcursul următoarelor două decenii, Irakul ar urma să se confrunte cu „272 de zile de praf” pe zi, iar pragul de 300 de zile de praf ar urma să fie atins în 2050, potrivit unui reprezentant al Ministerului irakian al Mediului.

Primul factor vinovat de această intensificare a furtunilor de praf este deşertificarea galopantă, a declarat Amer al-Jabri, purtător de cuvânt al Direcţiei de meteorologie din Irak, într-un interviu pentru AFP.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat

Invocând „seceta, lipsa ploilor, secarea râurilor”, el consideră că Irakului „îi lipsesc ‘centurile verzi’ şi defrişarea terenurilor agricole”.

Pentru a combate deşertificarea şi furtunile de nisip, prim-ministrul Mohammed Shia’ Al Sudani a anunţat la jumătatea lunii martie o campanie ce vizează „plantarea a 5 milioane de copaci şi de palmieri” la nivelul întregului teritoriu irakian.