DISTRIBUIȚI
Daily Express

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a cerut luni tuturor ţărilor să aplice măsuri corespunzătoare de distanţare fizică şi de igienă, să efectueze teste şi să urmărească toate cazurile de coronavirus, pentru a opri epidemia, informează dpa, scrie agerpres.

‘Riscul de escaladare în continuare este moderat’ în cazul aplicării acestor măsuri, a declarat Mike Catchpole, coordonatorul ştiinţific al ECDC. Pe de altă parte, riscul este ‘foarte ridicat pentru ţările care nu implementează sau nu impun măsuri, inclusiv distanţarea fizică şi urmărirea contactelor’, a avertizat el.


Citește și : Explozie puternică în Baltimore

Catchpole a insistat că este vital să li se reamintească tuturor că virusul continuă să circule în comunităţi şi că expunerea poate fi redusă prin măsuri obişnuite.

ECDC a observat că multe ţări testează cazuri uşoare sau asimptomatice, ceea ce a dus la creşterea numărului de cazuri raportate. Există însă şi o ‘recrudescenţă reală’ în mai multe state unde s-au relaxat măsurile de distanţare. Instituţia sanitară a Uniunii Europene a recomandat testarea pe scară largă pentru a controla transmiterea coronavirusului în cadrul unor grupuri de populaţie, izolarea şi tratarea cazurilor depistate şi plasarea în carantină a celor care au intrat în contact cu acestea.

Până luni inclusiv, ţările din UE împreună cu Regatul Unit, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein au raportat în total aproximativ 1,82 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care 183.848 de decese. Cele mai grave bilanţuri s-au înregistrat în Spania (314.362 de cazuri) şi Regatul Unit (circa 310.000 de cazuri şi 46.574 de morţi).

Citește și : Guvernul Libanului şi-a prezentat demisia