DISTRIBUIȚI
©andriano_cz Getty Images

Tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron înregistrează un uşor avans în perspectiva primului tur al alegerilor legislative din Franţa, indică rezultatele unui sondaj Ipsos/Cevipof citate miercuri de cotidianul Le Monde şi Reuters, potrivit agerpres.

Blocul ‘Ensemble’ (Împreună), al lui Macron, este cotat cu 28% din intenţiile de vot în primul tur de scrutin, de duminică 12 iunie, faţă de 27,5% pentru blocul de stânga ‘Nupes’. Al doilea tur al alegerilor este programat pe 19 iunie.


Citeşte şi: Un pod s-a prăbuşit chiar în timpul inaugurării (VIDEO): Cel puţin 25 de oameni sunt răniţi! – Black News

Potrivit aceluiaşi sondaj, blocul lui Emmanuel Macron ar urma să-şi adjudece între 275 şi 315 locuri din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez), unde pentru o majoritate absolută ar fi necesare 289 de mandate.

Macron are nevoie de o majoritate pentru a-şi pune în aplicare reformele dorite vizând susţinerea mediului de afaceri.

Alegerile legislative au loc la aproape două luni după ce Emmanuel Macron a câştigat al doilea mandat de preşedinte, dar şi în contextul în care francezii se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o creştere economică foarte scăzută.

În Franţa, legislativele confirmă în general alegerile făcute la prezidenţiale, situaţie favorizată de sistemul de scrutin uninominal majoritar în două tururi.

Rivalii blocului prezidenţial, Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (Nupes), reprezintă o coaliţie inedită ce îi grupează pe socialişti, comunişti şi ecologişti în jurul partidului La France Insoumise (Franţa Nesupusă), al lui Jean Luc Mélenchon, locul al treilea la recentele prezidenţiale.

Citeşte şi: Tragedie feroviară în Iran (VIDEO): Un tren a sărit de pe şine şi cel puţin 10 oameni au murit! – Black News

Conform aceluiaşi sondaj, partidul de extremă-dreapta RN al lui Marine Le Pen – politiciană învinsă de Macron în turul al doilea al prezidenţialelor – ar urma să obţină 20% din voturi.

Sondajul a fost realizat între 3 şi 6 iunie pe un eşantion de 10.826 alegători, cu o marjă de eroare între 0,2 şi 1,1 puncte procentuale.