DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A serviceman with a Russian flag on his uniform stands guard near the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in the course of Ukraine-Russia conflict outside the Russian-controlled city of Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine August 4, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei) rămâne sub controlul Rusiei, a declarat luni administraţia instalată de Moscova în oraşul ocupat Enerhodar unde se află uzina, după ce un înalt oficial ucrainean sugerase în urmă cu o zi că ar exista semne că forţele ruse s-ar pregăti să plece de aici, potrivit Reuters şi agerpres.

„Mass-media răspândesc intens falsuri cum că Rusia ar intenţiona să se retragă din Enerhodar şi să părăsească (centrala nucleară). Această informaţie nu este adevărată”, a declarat administraţia prorusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Duminică, şeful companiei de stat ucrainene pentru energia atomică afirmase că ar exista semne ce sugerează că forţele ruse ar putea pregăti retragerea de la centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – pe care au ocupat-o încă din luna martie, în primele zile ale invaziei declanşate de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a indicat luni că armata ucraineană a distrus la sfârşitul săptămânii trecute şase echipamente militare ruseşti, în timp ce aproximativ 30 de militari ruşi au fost răniţi în luptele de lângă Enerhodar.

Reuters precizează că nu a fost în măsură să verifice pentru moment veridicitatea acestor informaţii.

Mulţi dintre angajaţii de la centrala nucleară Zaporojie locuiesc în oraşul Enerhodar din apropiere, aflat sub ocupaţie rusească încă din primele zile ale invaziei.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat la sfârşitul lunii septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia – Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud) – unde forţele sale revendică un control parţial, într-un demers condamnat de Kiev şi Occident ca fiind ilegal.

Rusia a declanşat o invazie în 24 februarie în Ucraina, pe care o numeşte „operaţiune militară specială”, denunţată de Ucraina şi Occident ca război neprovocat imperialist, primul de acest tip pe continentul european după a doua conflagraţie mondială.