DISTRIBUIȚI
Deutsche Welle

Celebrul artist şi militant chinez Ai Weiwei a denunţat pe reţelele de socializare dărâmarea atelierului său din Beijing, pe care îl deţine din 2006, şi care a început să fie demolat de vineri de excavatoarele guvernului, fără ca el să fi primit o înştiinţare prealabilă, relatează duminică EFE, potrivit agerpres.

În mai multe clipuri postate de artist în acest weekend pe contul său de Instagram şi alte reţele de socializare se observă evoluţia acestei demolări şi cum excavatoarele dărâmă faţada atelierului său situat într-o clădire din nord-estul Beijingului, transformată în ruine.


Citește și : Bilanţul atacului sinucigaş din estul Afganistanului dintr-o moschee şiită de vineri a crescut la 35 de morţi

Este vorba de al doilea atelier al reputatului artist disident (61 de ani şi rezident în prezent la Berlin) pe care autorităţile chineze îl dărâmă după ce în 2011 au distrus casa pe care artistul o avea la Shanghai.

Atelierul numit ‘Zuoyou’ era descris de artist drept „o fabrică socialistă în stilul Germaniei de Est”, având în vedere că în clădire funcţiona şi un magazin de piese de schimb de maşini şi în care Weiwei expunea instalaţii artistice de mari dimensiuni şi de impact vizual, pe care le-a prezentat ulterior în galerii şi muzee reputate, precum Tate din Londra.

Celebrul artist, care a participat la construcţia Stadionului Olimpic de la Beijing din 2008, este recunoscut pentru opoziţia sa faţă de regimul comunist, exprimându-şi deschis opiniile pe internet.

Citește și : Maduro îl acuză pe preşedintele columbian Juan Manuel Santos că se află în spatele tentativei de asasinare a sa

Militantismul său le-a determinat pe autorităţi să-l plaseze în arest la domiciliu între 2011 y 2015, an în care a putut să-şi recupereze paşaportul şi să se refugieze în Germania unde şi-a deschis un atelier la Berlin. El a anunţat totuşi în luna mai că preconizează să-şi mute domiciliul fără să precizeze însă locul.