DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Cele două bombardiere trimise de Moscova în Venezuela pentru manevre militare au părăsit vineri ţara pentru a se întoarce în Rusia, a anunţat armata venezueleană, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Odată cu decolarea avioanelor TU-160, ne luăm la revedere de la prietenii noştri din Federaţia Rusă, cu care am împărtăşit experienţele noastre”, a scris pe Twitter Comandamentul apărării aeriene.


Citește și : Australia recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului

Aceste manevre militare comune, la care presa nu a avut acces, sunt o „garanţie pentru pace”, a adăugat armata.

Cele două aparate, împreună cu un avion de transport An-124 şi un avion de linie Il-62, au aterizat luni în Venezuela. Cu o zi înainte, preşedintele socialist Nicolas Maduro afirmase că Statele Unite au declanşat punerea în aplicare a unui plan pentru a-l alunga de putere.

Aceste manevre au reanimat tensiunile dintre Caracas şi Washington, precum şi cu Columbia vecină, pe care şeful statului venezuelan o acuză că, alături de Brazilia, participă la un plan american de a-l răsturna şi asasina.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, nu şi-a ascuns iritarea. Pe Twitter, el a spus că vede cum ‘două guverne corupte delapidează banii publici, zdrobesc libertatea în timp ce popoarele lor suferă’.

Citește și : Kosovo: Secretarul general al ONU îndeamnă „la reţinere toate părţile implicate”

‘Aceasta este desigur o reacţie nediplomatică din partea secretarului de stat’ american, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că mesajul de pe Twitter al lui Mike Pompeo este ‘inacceptabil’.

La rândul său, preşedintele columbian, Ivan Duque, a afirmat miercuri că ţările din regiune trebuie să dea dovadă de „vigilenţă” în faţa manevrelor militare „ostile” lansate de guvernul Maduro şi a negat categoric orice tentativă de a-l răsturna de la putere prin forţă.