DISTRIBUIȚI
Daily Star

Cele 13 persoane arestate marţi în Franţa în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost descoperiţi morţi într-un camion frigorific, într-un parc industrial la est de Londra, în octombrie 2019, au fost inculpate, a anunţat sâmbătă o sursă judiciară, informează AFP, scrie agerpres.

Toate aceste persoane au fost inculpate pentru „trafic de fiinţe umane în grup organizat”, „ajutor pentru intrare sau şedere în grup organizat” şi „asociere în scop infracţional”. Şase dintre ele sunt de asemenea urmărite pentru „omucidere involuntară”.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

12 persoane au fost plasate în detenţie provizorie şi 1 sub control judiciar.

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane – 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei – au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia. O parte dintre victime stătuseră în Belgia înainte de plecare, a precizat parchetul federal într-un comunicat.

Ancheta cu privire la această tragedie este purtată în comun de Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Belgia. Marţi au avut loc 16 percheziţii pe teritoriul belgian, în principal la Bruxelles, iar 13 persoane au fost arestate: 11 vietnamezi şi doi marocani.

Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule care profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare, într-un statut de semi-sclavie în Marea Britanie.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

În această lună mai avut loc o arestare, în Irlanda, unde a fost reţinut presupusul organizator al rotaţiei şoferilor care a condus la tragedia vietnamezilor.

În ancheta din Marea Britanie au fost deja inculpate cinci persoane, printre care Maurice Robinson, şoferul camionului interceptat la Grays. În faţa unui tribunal din Londra, el a pledat vinovat de omor din culpă.