DISTRIBUIȚI
Anadolu Agency

Cel puţin zece persoane au fost ucise luni în explozia unui camion al talibanilor care a lovit un post de control militar în provincia Helmand din sudul Afganistanului, transmite dpa, citând surse oficiale, potrivit agerpres.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 10.00 (05.30 GMT) în districtul Nad Ali.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

Un atacator taliban a detonat camionul încărcat cu explozivi în apropierea unui post militar, a declarat guvernatorul districtual Baryalai Nazari.

Deşi au existat informaţii anterioare, forţele afgane nu au putut împiedica producerea incidentului, a adăugat el.

Explozia puternică a distrus şi câteva case ale civililor, a mai spus guvernatorul.

Printre cei ucişi se află cel puţin opt soldaţi, au declarat consilierii provinciali Hayatullah Mayar şi Ataullah Afghan.

Guvernatorul din Helmand a scris pe Facebook că un copil şi un bărbat în vârstă şi-au pierdut viaţa în atac.

Conform unui purtător de cuvânt al talibanilor, atacul a provocat un mare număr de victime în rândul forţelor guvernamentale.

Într-un incident separat produs duminică, nouă poliţişti au fost ucişi în timp ce încercau să dezamorseze o bombă plasată pe şoseaua dintre Lashkargah, capitala provinciei, şi districtul Sangin, a indicat consilierul Ataullah Afghan.

Aceste atacuri survin după ce preşedintele american Donald Trump, în cursul unei vizite surpriză în Afganistan la sfârşitul lunii noiembrie, a anunţat reluarea negocierilor de pace cu talibanii.

Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor şi membru al grupului de negociere, a transmis duminică seara pe Twitter că discuţiile urmau să continue luni.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

La începutul lui septembrie, spre surpriza generală, preşedintele american Donald Trump a anunţat că a pus capăt negocierilor desfăşurate de peste un an cu talibanii şi care păreau să se îndrepte spre un acord istoric după 18 ani de conflict în Afganistan.

Trump şi-a explicat decizia prin moartea unui militar american într-un atac sinucigaş al insurgenţilor la Kabul – soldat cu încă 11 victime -, cu două zile înaintea întâlnirii secrete prevăzute să aibă loc cu talibanii la Camp David.