DISTRIBUIȚI
tass

Cel puţin o persoană a fost ucisă în ciocniri cu poliţia în timpul unor manifestaţii în Tadjikistan într-o regiune din apropierea frontierei cu Afganistanul, unde tensiunile sunt puternice, a informat vineri presa locală independentă, citată de France Presse, potrivit agerpres

Potrivit website-ului Asia Plus, alte şase persoane au fost rănite joi în confruntările din Khorog, capitala regiunii Gorno-Badahşan. Acest oraş este situat în imediata apropiere a graniţei cu Afganistanul.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

Bilanţul ar putea fi totuşi mai mare, potrivit Asia Plus, care a indicat că manifestaţiile continuau vineri, citând martori oculari.

Serviciile locale de securitate nu au confirmat nicio victimă civilă, dar au declarat că cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi într-o confruntare cu tineri înarmaţi.

Potrivit acestei surse, manifestanţii au vrut să pătrundă în sediul administraţiei regionale.

Între 1992 şi 1997, regiunea Gorno-Badahşan, situată în sud-estul Tadjikistanului, a fost unul dintre bastioanele rebelilor care s-au confruntat cu guvernul într-un război civil ce a făcut zeci de mii de morţi în această fostă republică sovietică săracă şi muntoasă.

Conflictul s-a încheiat printr-un acord de pace între trupele preşedintelui Emomali Rahmon, în vârstă de 69 de ani, şi cele ale Opoziţiei Tadjice Unite, reunind democraţi, naţionalişti şi islamişti.

De atunci, tensiunile au scăzut puternic în Gorno-Badahşan, dar stigmatul conflictului rămâne latent. Oponenţii l-au acuzat pe autoritarul Emomali Rahmon, încă la putere, că nu a respectat acordurile de pace.

În 2012, ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi cele loiale unui conducător de război din Gorno-Badahşan au provocat zeci de morţi.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Potrivit Asia Plus, protestele în desfăşurare par să fi fost declanşate de moartea unui alt bărbat joi, când acesta a fost arestat de poliţie într-un dosar implicând răpirea unui procuror.

Agenţia de presă de stat Khovar a susţinut că suspectul a fost împuşcat de poliţie după ce a deschis focul asupra forţelor de ordine.