DISTRIBUIȚI
Yahoo News India

Cel puţin trei persoane au decedat marţi în China în urma ploilor torenţiale ”istorice” din centrul ţării, care au paralizat o capitală regională şi au inundat staţii de metrou, potrivit presei locale, informează AFP, scrie agerpres

Zhengzhou, o metropolă gigantică situată la circa 700 de kilometri sud-vest de Beijing, a fost plasată marţi sub alertă roşie din cauza precipitaţiilor abundente care au afectat provincia Henan din care face parte.


Citește și : Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

Alertă roşie semnifică cel mai înalt nivel de avertizare pentru fenomene meteorologice în China.

Televiziunea naţională CCTV a prezentat străzi acoperite de un imens curent de apă tulbure, în timp ce rezidenţii încercau să-şi conducă vehiculele pe arterele inundate.

Serviciile meteorologice din Zhengzhou au anunţat că este vorba despre cele mai puternice precipitaţii produse într-o singură zi de la debutul măsurătorilor de specialitate, în urmă cu 60 de ani.

În alte imagini difuzate pe reţelele de socializare, apar călători cărora apa le ajunge până la umeri pe o platformă de metrou din Zhengzhou, unii dintre aceştia fiind nevoiţi să stea în picioare pe scaune. Într-o altă înregistrare, echipele de salvatori evacuează pasagerii pe întuneric.

Agenţia France Presse menţionează că nu a putut verifica autenticitatea imaginilor publicate de presa locală chineză.

Potrivit People’s Daily, intemperiile au provocat prăbuşiri ale unor locuinţe. Cel puţin o persoană a decedat, iar alte două au fost date dispărute.

Presa locală a relatat despre moartea altor două persoane în urma prăbuşirii unui zid. Până la această oră, nu a fost comunicat un bilanţ oficial.

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate preventiv în ultimele zile, au indicat marţi autorităţile locale din Henan, care au estimat, în prima parte a zilei, pagube de mai multe milioane de euro.

Citește și : Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

China este afectată în fiecare vară de inundaţii în urma ploilor sezoniere.

Anul trecut, inundaţii-record care s-au abătut asupra sud-vestului ţării au distrus drumuri şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori.