DISTRIBUIȚI
EPA

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 19 rănite în 11 atacuri cu bombe comise în capitala afgană Kabul în ultima săptămână, transmite luni dpa, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, Ferdows Faramarz, a confirmat numărul atacurilor.


Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

Cele mai multe au fost provocate de bombe magnetice ataşate unor vehicule aparţinând forţelor de securitate afgane sau unor angajaţi guvernamentali.

Atacurile cu bombe magnetice s-au intensificat la Kabul în ultimele luni, având ca ţinte responsabili guvernamentali, activişti şi jurnalişti, arată un raport trimestrial al Inspectorului general special al SUA pentru reconstrucţia Afganistanului.

‘Deşi nu este o tactică nouă, este deosebit de eficientă în a provoca teroare. Este un mijloc rapid, ieftin, simplu şi relativ impredictibil pentru talibani de a-şi demonstra forţa în capitală, în acelaşi timp evitând provocarea de victime civile în masă’, notează raportul.

Atacurile talibane au continuat în diferite zone din ţară în pofida negocierilor directe de pace care au loc în Qatar între guvern şi insurgenţi.

Discuţiile, care au avansat lent, au fost oprite pentru ca noua administraţie americană a preşedintelui Joe Biden să reexamineze acordul încheiat în urmă cu un an între Washington şi talibani.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile

Între timp, lideri talibani s-au deplasat în Iran, Rusia şi Turkmenistan în încercarea de a obţine sprijin regional.

Statele Unite au semnat un acord cu talibanii în februarie 2020 ce prevede retragerea graduală a tuturor forţelor NATO din Afganistan, în schimbul angajamentului insurgenţilor de a renunţa la violenţe şi a începe negocieri de pace cu guvernul de la Kabul.