DISTRIBUIȚI
www.bayer.com

Fişiere cu personalităţi comandate de Monsanto – ca cele deja dezvăluite în Franţa – există în alte şase ţări europene, dar şi cu privire la instituţii europene, a anunţat marţi grupul Bayer, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Noi estimăm, pentru moment, că agenţia Fleishman Hillard a întocmit în contul Monsanto liste în Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania şi Regatul Unit, dar şi cu privire la personalităţi legate de instituţii europene”, scrie bayer.


Citește și : 13 românce erau forţate să se prostitueze în Spania. Proxeneţii trimiteau toţi banii în ţară

Cabinetul de avocatură Sidley Austin, mandatat de întreprinderea germană, ”va stabili dacă asemenea liste există şi în alte ţări”, a adăugat Bayer.

Până în prezent, era cunoscută doar lista din Franţa. Însă grupul, după ce a prezentat scuze, a anunţat săptămâna trecută că alte ţări europene sunt ”foarte probabil” vizate.

Grupul german în domeniul chimiei – proprietarul Monsanto de anul trecut – a anunţat totodată că a pus capăt, ”până la noi ordine”, colaborării sale în domeniul comunicării cu Fleishman Hillard.

Bayer va continua însă să coopereze cu cabinetul de avocatură în probleme de marketing.

Mai multe publicaţii – inclusiv Le Monde, France Télévisions, Radio France, Le Parisien şi Agence France-Presse (AFP) – au anunţat că au sesizat justiţia şi/sau CNL, după dezvăluirea, la începutul lui mai, de către France 2 şi Le Monde a faptului că sute de personalităţi – politice, ştiinţifice, jurnalişti – au fost fişate în funcţie de poziţia lor cu privire la pesticide şi organisme modificate genetic (OGM) şi posibilitatea de a fi influenţate.

Listele înregistrează ”în principal jurnalişti, politicieni şi alte grupuri de interes”, a confirmat Bayer.

Citește și : Parlamentul elen a fost atacat cu vopsea şi fumigene

La o zi după aceste dezvăluiri, justiţia franceză a deschis o anchetă cu privire la un presupus fişaj ilegal care vizează capătul de acuzare de ”colectare de date personale printr-un mijloc fruadulos, neloial sau ilicit”.

Documentele respective datează din 2016, adică dinaintea cumpărării de către Bayer a gigantului american al pesticidelor şi OGM, finalizată anul trecut.

Personalităţile de pe aceste liste urmează să fie contactate începând de la sfârşitul lui mai, mai precizează Bayer.

De la achiziţionarea Monsanto – cu 63 de miliarde de euro -, Bayer are de înfruntat multiple proceduri legate de erbicidul cu glifosat al grupului american, vizat în ultimele luni de trei hotărâri judiciare defavorabile în California, dar şi de peste 13.000 de plângeri în Statele Unite.