DISTRIBUIȚI
ABC News

Autorităţile din Haiti au anunţat duminică că cel puţin şapte persoane au murit de holeră, provocând temeri cu privire la o reapariţie a bolii în această ţară săracă din Caraibe, unde o epidemie de holeră a ucis peste 10.000 de persoane între 2010 şi 2019, relatează luni AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Ministerul Sănătăţii Publice şi al Populaţiei anunţase cu câteva ore mai înainte „depistarea unui caz confirmat de holeră în Savane Pistache/Décayette, zonă situată în Port-au-Prince, şi a unor cazuri suspecte în Brooklyn, cartier situat în comuna Cite Soleil”.


Citește și : Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

În cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al ministerului a anunţat că şapte sau opt persoane au murit din cauza bolii.

„Majoritatea victimelor au murit în cartierele lor şi nu au putut merge la spital”, a explicat Lauré Adrien, cerând ca barajele rutiere instalate în ţară pentru a protesta împotriva creşterii anunţate pe 11 septembrie a preţului carburanţilor să fie ridicate pentru a le permite pacienţilor să ajungă la spitale sau ca ambulanţele să ajungă la ei.

Ministerul a dat duminică asigurări că a luat măsuri pentru a încerca să prevină orice răspândire a bolii, în special prin investigarea posibilităţii apariţiei altor cazuri. De asemenea, el a cerut populaţiei să fie precaută şi adopte măsurile de igienă corespunzătoare.

Adus de forţele ONU de menţinere a păcii în 2010, virusul holerei a ucis aproximativ 10.000 de persoane în Haiti.

Citește și : Europa se confruntă cu un ‘risc fără precedent’ de probleme în aprovizionarea cu gaze

Căştile albastre au aruncat fecale în fluviul Artibonite, iar primele cazuri de holeră au apărut în această regiune, înainte ca epidemia să se răspândească în toată ţara. ONU a recunoscut că a jucat un rol în introducerea virusului în ţară abia în august 2016.

Ministerul Sănătăţii Publice a organizat în februarie o ceremonie care a marcat eliminarea oficială a holerei în Haiti, ultimul caz – înaintea celor anunţate duminică – fiind identificat în 2019.