DISTRIBUIȚI
afp

Cel puţin patru cetăţeni americani au fost ucişi în atentatele de duminică, de Paştele catolic, din Sri Lanka, şi mulţi alţii „grav răniţi”, a anunţat luni un responsabil al Departamentului de Stat american, relatează AFP, scrie Agerpres.

Valul de atentate asupra unor hoteluri şi biserici s-a soldat cu 290 de morţi şi 500 de răniţi. Washingtonul a vorbit anterior despre „mai mulţi” americani printre victime, fără a face alte precizări.


Citește și : Mişcarea islamistă acuzată pentru atacurile din Sri Lanka, prea puţin cunoscută

„Vom continua să depunem eforturi pentru a furniza asistenţă şi susţinere tuturor cetăţenilor americani afectaţi, precum şi familiilor lor”, a dat asigurări responsabilul Departamentului de Stat, refuzând să furnizeze mai multe informaţii privind victimele, „din respect pentru viaţa privată” a apropiaţilor lor.

Printre americanii ucişi se află un tehnician „cu inimă mare” în misiune de lucru în Sri Lanka, Dieter Kowalski, a anunţat angajatorul său, societatea britanică de servicii educative Pearson.

El şi-a postat ultimul mesaj pe Facebook chiar înainte de a se îmbarca, vineri, în avionul care decola de la Denver, Colorado, unde locuia.

„Ador aceste călătorii în interes de serviciu. 24 de ore de zbor. Pe curând Sri Lanka!”, a scris pe reţeaua de socializare acest bărbat de 40 de ani originar din Wisconsin, în nordul SUA.

Într-un mesaj către personal, CEO-ul de la Pearson, John Fallon, a afirmat că Dieter Kowalski tocmai ajunsese la hotelul său din Colombo când a fost ucis de una dintre exploziile coordonate.

El urma să petreacă o săptămână în capitala srilankeză pentru a rezolva câteva probleme tehnice împreună cu ingineri locali, cu care legase o prietenie într-o precedentă misiune, a adăugat John Fallon.

Citește și : SUA: Trump dă asigurări că Congresul ‘nu este în măsură’ să-l destituie

„Colegii care-l cunoşteau bine pe Dieter vorbesc despre cineva a cărui prezenţă era foarte agreabilă, cu inimă mare şi plin de vivacitate”, a subliniat el.

Potrivit lui, tehnicianul venea să rezolve cele mai grave probleme „cu bucurie şi bunătate”.

„Suntem furioşi pentru că un om bun, căruia îi plăcea să rezolve probleme, a fost ucis, împreună cu mulţi alţii, de persoane rele care nu ştiu să facă nimic decât să distrugă”, a mai precizat el.