DISTRIBUIȚI
The New York Times

Cel puţin opt agenţi de poliţie care luptau împotriva talibanilor în sudul Afganistanului au fost ucişi joi seara, din eroare, în urma unui bombardament aerian american, au indicat vineri deopotrivă oficiali americani şi afgani, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

‘În cursul unor lupte intense cu talibanii la Lashkar Gah’, provincia Helmand, ‘partenerii noştri afgani au cerut un sprijin aerian de precizie’, a indicat un purtător de cuvânt al armatei americane în Afganistan, colonelul David Butler.


Citește și : Rachetele iraniene ar putea lovi navele de război americane în Golf (responsabil al Gardienilor Revoluţiei)

Potrivit acestuia, o ‘unitate de coordonare afgană’ a ‘semnalat şi confirmat că zonele erau libere de forţe aliate’, dar ‘din păcate nu a fost aşa şi a urmat un tragic incident’.

‘Forţele de securitate afgane, precum şi insurgenţi talibani au fost ucişi în urma acestor lovituri’, a adăugat el, fără să ofere un bilanţ al victimelor.

‘Regretăm aceste pierderi tragice de vieţi din partea partenerilor noştri’ şi ‘examinăm eroarea pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se vor repeta’, a adăugat colonelul Butler.

Potrivit unor surse, bilanţul exact ar varia între 8 şi 18 poliţişti ucişi şi alţi aproximativ 12 răniţi.

‘Confirm că a fost un bombardament aerian asupra poliţiei afgane şi că opt ofiţeri de poliţie au fost ucişi şi alţi 12 răniţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Helmand, Omar Zwak.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, a menţionat într-un comunicat că opt poliţişti au fost ucişi, iar 11 răniţi, indicând că o ‘delegaţie comună a fost desemnată pentru a investiga’ incidentul.

Ataullah Afghan, şeful Consiliului provinciei Helmand, a făcut public un bilanţ de 18 poliţişti ucişi şi 14 răniţi.

Doar forţele aeriene afgane şi americane efectuează operaţiuni aeriene în sprijinul trupelor de la sol. Acestea şi-au intensificat raidurile aeriene în ultimele luni împotriva talibanilor şi a grupării jihadiste Statul Islamic.

Citește și : Emiratele Arabe Unite anunţă eliberarea, cu sprijinul forţelor mareşalului Haftar, a patru ingineri asiatici răpiţi în Libia în iulie

Potrivit US Air Force Central Command, SUA au lansat 7.362 bombe în 2018 în Afganistan, cel mai mare număr din 2010.

În urma unei erori, 16 poliţişti afgani au fost ucişi în 2017 în urma unui bombardament american la Helmand.

Numărul civililor ucişi în loviturile aeriene a crescut, de asemenea, puternic în acest an, potrivit ONU.