DISTRIBUIȚI
Excélsior

Cel puţin nouă militari au fost ucişi şi opt răniţi într-un atac comis miercuri asupra unei unităţi a armatei columbiene în regiunea Catatumbo, în nord-estul ţării, şi atribuit de autorităţi gherilei Armata de Eliberare Naţională (ELN), transmite EFE, potrivit agerpres.

Atacul a avut loc în Guamalito, un sat din municipalitatea El Carmen, departamentul Norte de Santander, şi a vizat soldaţii din Batalionul Special de Energie şi Drumuri nr. 10, potrivit primelor informaţii ale armatei.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Militarii au căzut într-o ambuscadă cu focuri de armă şi explozibili, iar printre cei decedaţi se numără doi subofiţeri şi şapte soldaţi, a precizat preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a condamnat atacul, indicând că cei ce l-au comis sunt astăzi „absolut îndepărtaţi de pace şi de popor”.

Primele indicii arată că atacul ar fi fost comis de gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN), care este deosebit de puternică în zona Catatumbo şi cu care guvernul poartă negocieri de pace.

„Aceste acte nu contribuie la obţinerea păcii pentru care oamenii din Norte de Santander s-au străduit atât de mult”, a declarat pe Twitter administraţia respectivului departament.

În Catatumbo, una din regiunile cu cele mai mari culturi de coca din Columbia, operează de asemenea frontul 33 al disidenţilor din gherila FARC, un bastion al Armatei Populare de Eliberare (EPL) şi grupări criminale.

Armata a informat că comandantul său, generalul Luis Mauricio Ospina, s-a deplasat în zonă pentru a prelua conducerea operaţiunilor.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Ministrul Apărării, Iván Velásquez, va face o declaraţie cu privire la atac, cel mai grav contra armatei de când au început negocierile de pace cu ELN la Caracas, Ciudad de Mexico şi Havana.