DISTRIBUIȚI
Twitter

Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva mii au fost evacuate după ce un seism violent cu magnitudinea 7,3 a lovit estul Indoneziei, potrivit unui bilanţ oficial publicat luni, relatează AFP, scrie agerpres.

Cutremurul s-a produs la scurt timp după ora 18:00 locală (09:00 GMT) duminică, în nordul Arhipelagului Molucelor, la o adâncime de 10 kilometri, provocând panică în rândul locuitorilor care s-au refugiat în zonele mai înalte.


Citește și : Ursula von der Leyen le promite europarlamentarilor ‘marea cu sarea’

Epicentrul seismului fost stabilit la aproximativ 165 de kilometri sud de Ternate, oraşul principal al provinciei Molucele de Nord.

Două femei au fost ucise în momentul prăbuşirii unor imobile şi „mai mult de 2.000 de persoane au fost evacuate”, a declarat Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Locuitorii care şi-au părăsit casele s-au refugiat în şcoli şi în clădiri publice.

În districtul Halmahera de Sud, cel mai apropiat de epicentru, circa 160 de case s-au prăbuşit sau au fost distruse de cutremur.

„Replicile sunt încă frecvente, ceea ce face ca oamenii să fie prea traumatizaţi pentru a se întoarce la casele lor”, a declarat Ihksan Subur, un responsabil local al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Citește și : Poliţia italiană, ‘legături bolnăvicioase’ cu Mafia siciliană

Potrivit Institutului Indonezian de Geofizică, cel puţin 65 de replici au fost înregistrate luni după cutremurul principal din ziua anterioară.

Zona Arhipelagului Molucelor a fost zguduită de mai multe seisme în ultimele săptămâni, dintre care unul cu magnitudinea 6,9 săptămâna trecută şi un altul, de magnitudine 7,3 la sfârşitul lunii iunie, fără a provoca însă pagube majore.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi euroasiatică – într-o regiune care face parte din Centura de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume.

Citește și : Trump vrea să-l demită pe secretarul Comerţului