DISTRIBUIȚI
AP

Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa joi şi alte zece au fost rănite la răsturnarea unui camion care transporta provizii alimentare destinate refugiaţilor rohingya din sud-estul myaului, transmit AFP, Reuters şi Xinhua.

Vehiculul s-a răsturnat într-un şanţ după ce şoferul a pierdut controlul volanului pe un drum de pământ afectat de ploile din ultimele zile. Camionul transporta 10 tone de alimente, suficiente să hrănească aproape trei săptămâni 500 dintre familiile de refugiaţi instalate la graniţa dintre Bangladesh şi Myanmar.


Citeşte şi: Un vas al Crucii Roşii a fost ATACAT în Myanmar

Victimele sunt în cea mai mare parte lucrători angajaţi pentru asigurarea asistenţei umanitare necesare celor peste 420.000 de membri ai minorităţii musulmane rohingya alungaţi de la sfârşitul lui august de violenţele din Myanmar în Bangladeshul învecinat.

O purtătoare de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, care închiriase camionul împreună cu filiala locală a Semilunii Roşii, a subliniat că este vorba de o zonă foarte izolată şi că transportul de alimente şi alte mărfuri către miile de oameni blocaţi la frontieră este „foarte complicat”.

ONU a denunţat o gravă criză umanitară şi a calificat drept „epurare etnică” campania de represalii lansată de armata din Myanmar după o serie de atacuri ale rebelilor din minoritatea rohingya asupra unor posturi de poliţie.

Citeşte şi: Morgan Freeman, actor principal într-un clip anti-rusesc: ‘Am fost atacaţi! Suntem în război!

Marţi, laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, şefa de facto a guvernului din Myanmar, a dat asigurări că ţara sa este „pregătită” să organizeze întoarcerea refugiaţilor rohingya din Bangladesh, declarându-se „profund dezolată” în legătură cu civilii „prinşi în capcana” crizei.

„Condamnăm orice încălcare a drepturilor omului”, a adăugat Aung San Suu Kyi, fără să menţioneze armata, acuzată de incendierea unor sate şi de uciderea de civili în cadrul raidurilor „antiteroriste”