DISTRIBUIȚI

Peste 8.000 de cetăţeni polonezi rezidenţi în SUA intenţionează să voteze duminică, 26 mai, în alegerile pentru Parlamentul European, cu 3.000 mai mulţi decât la scrutinul european din 2014, informează joi thenews.pl, potrivit agerpres.

Consulul Poloniei la Washington, Aleksandra Krystek, a declarat că numărul ar putea creşte întrucât procesul de înregistrare a alegătorilor polonezi stabiliţi în străinătate este încă în desfăşurare.


Citește și : Germania ia atitudine faţă de situaţia drepturilor omului din Hong Kong

„Înregistrarea este posibilă până joi la miezul nopţii, ora Varşoviei (joi, 22:00 GMT)”, a explicat Krystek.

Pe teritoriul SUA au fost organizate 16 secţii de votare pentru cetăţenii polonezi, printre care în oraşele Chicago şi New York şi în state cu comunităţi de polonezi numeroase, precum Florida, Texas şi Missouri.

Polonia este una dintre ţările UE care le permit cetăţenilor lor rezidenţi în afara blocului comunitar să voteze la alegerile europarlamentare. Cetăţenii din Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta şi Slovacia nu au această opţiune. În schimb, alegătorii din Bulgaria, Grecia şi Italia rezidenţi în alt stat membru al UE pot vota.

Citește și : Londra respinge zvonurile privind demisia premierului: Theresa May va fi cea care-l va întâmpina pe Trump!

Votul prin corespondenţă este posibil în 15 state membre – Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Regatul Unit, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Votul este obligatoriu în cinci ţări membre – Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia şi Luxemburg.

Pragul electoral este de 5% în Belgia, Republica Cehă, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria. În Italia, Austria şi Suedia pragul electoral este de 4%, în Grecia este de 3%, iar în Cipru este de 1,8%. În 12 state membre nu există prag electoral – Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.