DISTRIBUIȚI
This image made from undated video released by the state-owned Ethiopian News Agency on Monday, Nov. 16, 2020 shows Ethiopian military in an armored personnel carrier, on a road in an area near the border of the Tigray and Amhara regions of Ethiopia. Ethiopia's prime minister Abiy Ahmed said in a social media post on Tuesday, Nov. 17, 2020 that "the final and crucial" military operation will launch in the coming days against the government of the country's rebellious northern Tigray region. (Ethiopian News Agency via AP)

Cel puţin 64 de persoane au fost ucise şi 180 rănite marţi într-o piaţă din localitatea Togoga, în provincia etiopiană Tigray, în urma unui raid aerian al armatei etiopiene despre care aceasta afirmă că a avut ca ţintă combatanţi rebeli, transmite AFP, potrivit agerpres

Miercuri, supravieţuitorii ieşiţi cu greu din localitatea situată la circa 30 de kilometri de capitala regională Mekele au povestit masacrul rezultat după bombardamentul efectuat asupra acelei pieţe pline cu oameni.


Citește și : Putin susține consolidarea dialogului cu UE

Bilanţul victimelor, anunţat de un responsabil local, este provizoriu.

Bombardamentul sângeros a fost condamnat miercuri de ONU, care a cerut o ”anchetă rapidă asupra acestui atac şi a actelor ulterioare care au privat victimele de îngrijiri medicale”.

Atacul a survenit în ziua ulterioară desfăşurării alegerilor naţionale în Etiopia, scrutin care nu a fost organizat în provincia Tigray, unde armata etiopiană este angajată din luna noiembrie într-o operaţiune menită să înlăture autorităţile locale separatiste provenite din Frontul de eliberare a poporului din Tigray (TPLF).

Între timp, autorităţile de la Addis Abeba au instalat o administraţie de tranziţie în această provincie din nordul Etiopiei. Însă ofensiva militară s-a transformat într-un război de uzură, marcat de numeroase relatări despre atrocităţi asupra populaţiei civile, precum masacre, violuri, deplasări de populaţie etc.

Citește și : Un britanic a fost diagnosticat cu COVID-19 timp de 305 zile (VIDEO)

Aflată în centrul acuzaţiilor, armata etiopiană a anunţat că pe 22 iunie a desfăşurat la Togoga o operaţiune împotriva unor forţe reunite acolo ”pentru a celebra ceea ce ele numesc sărbătoarea martirilor”, respectiv comemorarea unui bombardament asupra oraşului Hawzen din Tigray executat pe 22 iunie 1988, în timpul războiului civil, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt militar etiopian, colonelul Getnet Adane.

El a mai susţinut că acei combatanţi erau îmbrăcaţi în civil, iar ”legarea acestei operaţiuni de o zi de târg (…) este pură propagandă”.