DISTRIBUIȚI
Palestinian protestors clash with Israeli security forces at the compound that houses Al-Aqsa Mosque, known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount, in Jerusalem's Old City April 22, 2022. REUTERS/Ammar Awad

Cel puţin 57 de palestinieni au fost răniţi, vineri, în urma ciocnirilor cu Poliţia israeliană în Complexul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, potrivit medicilor. Confruntările dintre palestinieni şi israelieni au persistat în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului pe acest loc sfânt al Ierusalimului, care este venerat şi de evrei, relatează Reuters, scrie news.ro

Poliţia israeliană a precizat că a intervenit atunci când sute de oameni au aruncat cu pietre şi artificii în timp ce se îndreptau spre Zidul de Vest. O poliţistă a fost rănită cu o piatră şi un copac a fost incendiat în urma unui foc de artificii, au mai specificat organele de poliţie.


Citește și :  Peste 1.100 de medici din Germania s-au oferit voluntari să plece în Ucraina

Martorii Reuters au afirmat că poliţiştii au intrat în complex după rugăciunile de dimineaţă cu ocazia Ramadanului şi au tras gloanţe de cauciuc şi grenade paralizante către mulţime. Unii dintre palestinieni aruncau cu pietre. Poliţia a folosit şi o dronă pentru a arunca gaze lacrimogene, a afirmat directorul moscheii.

Intensificarea violenţei a stârnit temeri cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu, cum ar fi războiul de anul trecut dintre Israel şi organizaţia paramilitară palestiniană islamistă, Hamas, care conduce Fâşia Gaza.

Luptătorii Hamas ”au degetele pe declanşatoarele puştii şi vom apăra Moscheea Al-Aqsa cu toată puterea noastră”, a declarat oficialul Hamas, Mushir al-Masri, în cadrul unui miting în nordul Fâşiei Gaza.

Din luna martie şi până în prezent, forţele israeliene au ucis cel puţin 29 de palestinieni în Cisiordania şi alte 14 persoane au fost ucise în atacurile de stradă ale arabilor organizate în Israel, au mai spus medicii.

Tensiunile din acest an au fost amplificate de faptul că Ramadanul a coincis cu Sărbătoarea de Pesah a evreilor. Drept urmare, mai mulţi musulmani şi evrei au vizitat Complexul Moscheii Al-Aqsa, care este un vestigiu a două temple evreieşti antice.

Comportamentul forţelor de securitate israeliene de vinerea trecută, când peste 150 de palestinieni şi 8 poliţişti au fost răniţi la Moscheea Al-Aqsa, ”trezeşte serioase îngrijorări că folosirea forţei a fost larg răspândită, inutilă şi nediscriminată”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Palestinienii acuză Israelul că restricţionează pelerinajul musulmanilor la Moscheea Al-Aqsa – al treilea cel mai sfânt loc al islamului. Israelul dezminte acuzaţiile.

Citește și : Fostul preşedinte hondurian este judecat în SUA pentru trafic de droguri

Ca şi în anii precedenţi, Israelul interzice evreilor să viziteze Moscheea Al-Aqsa în ultimele zile ale Ramadanului, începând de vineri, a declarat un oficial israelian.

Complexul Al-Aqsa se află pe platoul Oraşului Vechi din Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a cucerit într-un război în 1967. Anexarea nu este recunoscută de către comunitatea internaţională.