DISTRIBUIȚI
The Borgen Project

Ploile torenţiale care s-au abătut vineri asupra Abidjan, capitala economică a Coastei de Fildeş, au provocat moartea a cel puţin patru persoane, iar doi copii au fost daţi dispăruţi după ce au fost luaţi de ape, relatează AFP care citează surse din cadrul departamentului de pompieri, potrivit agerpres.  

„Am înregistrat opt victime, dintre care patru morţi şi patru răniţi în Mossikro”, un cartier sărac din Yopougon, cea mai mare aşezare din Abidjan, potrivit unui purtător de cuvânt al Grupului de pompieri militari din capitala economică.


Citește și : R.Moldova intră în STARE de URGENŢĂ! Ruşii au strâns robinetul la gaze

Tot în Yopougon, „doi copii au fost luaţi de ape în cartierul Ananerais; ne aflăm în căutarea lor”, a precizat aceeaşi sursă, raportând „pagube materiale importante”.

În imaginile distribuite pe reţelele sociale se poate observa puterea şuvoaielor care au luat cu ele tot ce au întâlnit în cale, inclusiv o maşină.

Victimele acestor intemperii sunt în principal locuitorii din zonele cu infrastructură precară, de la poalele colinelor, care devin instabile în caz de ploi abundente.

Sezonul ploios începe în luna mai şi durează de obicei până la sfârşitul lunii iulie în Abidjan, regiune cu o climă sub-ecuatorială. Însă, din cauza schimbărilor climatice, se întâmplă să cadă ploi neaşteptate şi după această perioadă.

Ploile torenţiale provoacă în mod regulat pierderi de vieţi umane în Abidjan, o metropolă cu cinci milioane de locuitori aflată în continuă expansiune şi a cărei infrastructură este insuficientă.

Citește și : Vaccinul Pfizer are o eficacitate de 90,7% la copii

Inundaţii mortale au ucis 18 persoane în 2018, în pofida unor lucrări ample de curăţare a canalelor de drenare a apei şi a îndepărtării construcţiilor ilegale care blocau uneori rigolele.

În 2017, cel puţin 15 locuitori au murit în urma inundaţiilor şi numeroase alte persoane au fost rănite. În 2016, 16 persoane şi-au pierdut viaţa, iar în 2014 bilanţul deceselor din această cauză a fost de 39.