DISTRIBUIȚI
AP

Cel puţin 30 de migranţi venezueleni au fost daţi dispăruţi după naufragiul unei nave pe care aceştia erau ambarcaţi ilegal cu destinaţia Curacao, o insulă olandeză situată la nord de Venezuela, a anunţat marţi un deputat al opoziţiei venezuelene, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Ambarcaţiunea părăsise vineri Aguide, localitate de pe coasta statului Falcon (nord-vest), a explicat pentru AFP deputatul Luis Stefanelli, citând mărturii ale familiilor.


Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

Numărul de persoane care se aflau pe ambarcaţiune este estimat la 30-35. „Niciunul dintre ei nu a intrat în contact cu familia sa, ceea ce ne duce cu gândul la ceea ce-i mai rău”, a subliniat el.

Potrivit unui comunicat al pazei de coastă din Curacao, reprodus de presa locală, cadavrul unui bărbat îmbrăcat într-o vestă de salvare a fost descoperit pe o plajă de pe insulă, însă nu a fost posibil să se confirme o legătură cu ambarcaţiunea care a plecat de pe coasta venezueleană.

Acesta este al treilea naufragiu de migranţi venezueleni începând din aprilie, numărul de persoane date dispărute urcând la 80. În timpul celor două naufragii precedente, migranţii încercau să ajungă pe insula Trinidad-Tobago, la nord-est de Venezuela.

Potrivit deputatului Stefanelli, migranţii au plătit câte 400 de dolari fiecare pentru călătorie, într-o ţară unde salariu lunar minim abia ajunge la 6,5 dolari. „Sunt oameni disperaţi, care vând tot ce au agonisit”, a subliniat el.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Curacao, teritoriu autonom al Olandei din 2010, numără 160.000 de locuitori şi găzduieşte mai multe mii de venezueleni fără acte, potrivit guvernului local.

Potrivit ONU, 3,3 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara din 2015 până acum, pentru a fugi de cea mai gravă criză economică din istoria recentă a acestei ţări foarte bogate în petrol.

Ministrul afacerilor externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, acuză Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) de „gonflarea cifrelor”.