DISTRIBUIȚI
Emergency service member helps Vera, 67, as walks after she was evacuated from Irpin town, as Russia's attack on Ukraine continues, on the outskirts of Kyiv, Ukraine March 30, 2022. REUTERS/Zohra Bensemra

Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la invazia Rusiei, deoarece nu au avut acces la tratamente pentru boli cronice, susține șeful biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează mediafax.

Până în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților de sănătate, iar puține spitale funcționează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS.


Citește și : Aderarea Suediei la NATO ar consolida apărarea regiunii nordice

„40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature”, a spus el, menționând boli precum HIV/SIDA și cancerul, transmite Reuters.

Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor pentru Ucraina, a declarat marți că rata mortalității a crescut din cauza lipsei de acces la tratamente.

„Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară”, a spus ea. Spre exemplu, într-un subsol înghesuit al unei școli din Iahidne, 10 persoane în vârstă au murit pentru că nu era sigur să părăsească adăpostul, a declarat ea.

Oficialii OMS au declarat săptămâna trecută că strâng dovezi pentru o posibilă investigație privind crimele de război în cazul atacurilor pe care spune că le-a documentat din partea Rusiei.

Citește și : Circa 100 de civili sunt captivi în oţelăria Azovstal din Mariupol

 

Moscova a negat acuzațiile Ucrainei și ale națiunilor occidentale privind posibile crime de război și a negat, de asemenea, că a vizat civili în război.

Moscova numește acțiunile sale în Ucraina începând cu 24 februarie o „operațiune militară specială” pentru a dezarma țara. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.