DISTRIBUIȚI

Cel puțin 22 de persoane au murit în urma unui raid efectuat marți de poliția militară din Rio de Janeiro, anunță CNN, informează mediafax.

Autoritățile au declarat că un schimb de focuri a izbucnit după ce polițiștii au fost atacați în timp ce se pregăteau să intre în Vila Cruzeiro, o comunitate defavorizată în care se crede că s-au adunat liderii unui grup infracțional.


Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Într-o notă oficială redactată marți seară de biroul său de presă, poliția militară din Rio a declarat că, deși „necesar”, raidul nu poate fi considerat un succes, având în vedere pierderile de vieți omenești.

„Nu se poate considera un succes o operațiune care s-a soldat cu morți”, se arată în comunicat.

Într-o conferință de presă anterioară, secretarul poliției militare din Rio de Janeiro, Luiz Henrique Marinho Pires, declarase că operațiunea a fost provocată de „migrația criminală” din cartier, despre care a spus că găzduiește traficanți de droguri din alte state.

După raid, locuitorii din Vila Cruzeiro s-au adunat în vârful dealului unde au avut loc împușcăturile pentru a căuta cadavre, potrivit activistului local Raull Santiago. Școlile și serviciile de sănătate publică au fost închise ca urmare a raidului, a declarat secretarul pentru educație al orașului.

Citește și : Premierul din Sri Lanka preia Ministerul Finanţelor pentru a scoate ţara din criza economică

Raidul a avut loc în pofida interdicției din iunie 2020 a Curții Supreme braziliene de a desfășura operațiuni antidrog în zonele dens populate din Rio de Janeiro, cu excepția unor circumstanțe „absolut excepționale” în timpul pandemiei de coronavirus. Hotărârea a fost concepută pentru a evita o presiune suplimentară asupra serviciilor de sănătate publică și umanitare.

Raidul de marți marchează al doilea cel mai sângeros raid de acest tip din istoria orașului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Federală Fluminense (UFF). Cea mai mortală operațiune, desfășurată de forțele de securitate în cartierul Jacarezinho din Rio de Janeiro, s-a soldat cu 28 de morți în mai 2021, anunță CNN.