DISTRIBUIȚI
Twitter

O furtună violentă însoţită de vânturi puternice şi ploi abundente, care a afectat regiunile Southern (sud-est) şi Midwest (centru-nord) ale Statelor Unite înainte de a se îndrepta sâmbătă spre est, a lăsat în urmă cel puţin 22 de morţi şi zeci de răniţi, conform autorităţilor şi media locale, transmite duminică Reuters, potrivit agerpres

Cel puţin cinci persoane au murit în Arkansas, potrivit autorităţilor, iar serviciile pentru intervenţii de urgenţă au continuat să caute printre resturi alte posibile victime în urma tornadelor care au măturat statul vineri.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

Autorităţile au raportat, de asemenea, patru decese în Illinois şi trei în Indiana.

Între timp, Departamentul de Sănătate din Tennessee a confirmat şapte decese asociate intemperiilor în comitatul McNairy, la frontiera cu Mississippi. Directorul Agenţiei pentru managementul situaţiilor de urgenţă din Tennessee, Patrick Sheehan, a declarat că numărul persoanelor rănite şi cel al structurilor deteriorate din mai multe comitate nu au fost încă stabilite.

La sud de frontiera cu Tennessee, în comitatul Madison, Alabama, Ovie Lasater, în vârstă de 90 de ani, şi-a pierdut viaţa într-o tornadă care i-a distrus casa, a declarat pentru Reuters medicul legist Tyler Berryhill.

Fox News a relatat despre un alt deces, în comitatul Pontotoc, Mississippi.

În Illinois, trei persoane şi-au pierdut viaţa în comitatul Crawford după prăbuşirea unei structuri rezidenţiale, potrivit Agenţiei statale pentru management situaţiilor de urgenţă. Aceste decese s-au adăugat cazului unui bărbat de 50 de ani care a murit în Belvidere, un oraş din nordul Illinois, după ce acoperişul unei săli de spectacole s-a prăbuşit în timp ce în sală se aflau 260 de persoane. În urma acestui incident, 40 de persoane au fost rănite, a declarat sâmbătă un reprezentant al departamentului pentru situaţii de urgenţă din comitatul Boone, Dan Zaccard. Publicul din Apollo Theatre asista la un concert al formaţiei Morbid Angel aflată în turneul „Tour of Terror”.

O persoană şi-a pierdut viaţa în comitatul Sussex, Delaware, în urma furtunilor puternice care au afectat regiunea sâmbătă noaptea, conform unui post afiliat ABC News.

Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) din Statele Unite a avertizat sâmbătă că furtunile se deplasau către estul ţării şi puteau duce la întreruperi de curent şi căderea unor copaci din cauza vânturilor cu rafale de peste 100 km/h.

Tornadele au smuls acoperişurile şi pereţii a numeroase clădiri din Arkansas, au răsturnat autovehicule şi au doborât copaci şi linii de înaltă tensiune în Little Rock şi în zone extinse aflate la est şi nord-est de acest oraş, capitala statului, potrivit autorităţilor.

Fenomenele meteorologice extreme au cuprins mare parte din Statele Unite vineri, ameninţând regiunea centrală, din Texas până la Marile Lacuri, cu furtuni şi tornade.

Guvernatorul din Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, a declarat sâmbătă că până la acel moment fuseseră confirmate cinci decese pe teritoriul statului. „În acest moment, avem cinci decese confirmate. Mai avem câteva raportate, dar acestea nu sunt confirmate de autorităţile locale, la faţa locului”, a spus oficialul.

Patru dintre decesele confirmate în Arkansas au fost raportate în Wynne, la aproximativ 160 km est de Little Rock, a spus medicul legist din Cross County, Eli Long.

O persoană a murit şi peste 50 au fost spitalizate în North Little Rock, a declarat pentru Washington Post purtătoarea de cuvânt a comitatului Pulaski, Madeline Roberts.

Preşedintele american Joe Biden a discutat cu Huckabee Sanders şi cu primarii din Little Rock şi Wynne, a anunţat Casa Albă. De asemenea, şeful statului a discutat cu administratorul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA), Deanne Criswell.

Huckabee Sanders a declarat că Joe Biden şi secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, au convenit sâmbătă asupra unui ajutor federal. „De orice resurse are nevoie Arkansas ei ne-au asigurat că vor fi disponibile aici şi pe teren”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

În comitatul Sullivan, Indiana, trei persoane au murit, a declarat sergentul Matt Ames din cadrul poliţiei din acest stat.

Aceste intemperii s-au produs la o săptămână după ce o serie de furtuni a declanşat o tornadă mortală care a devastat oralul Rolling Fork din Mississippi, distrugând multe dintre cele 400 de case din comunitate şi ucigând 26 de persoane.