DISTRIBUIȚI
Trend.Az

Cel puţin 21 de persoane, dintre care zece funcţionari publici, au fost arestate în Venezuela în cadrul anchetei privind corupţia din cadrul companiei naţionale a petrolului Petroleos de Venezuela (PDVSA), a informat sâmbătă procurorul general Tarek William Saab, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Avem zece funcţionari publici reţinuţi”, a declarat Saab, prezentând un nou bilanţ al operaţiunii lansate săptămâna trecută, încă în desfăşurare.


Citește și : Zelenski le cere europenilor rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne

Această „cruciadă” anticorupţie, aşa cum au numit-o înalţi responsabili, printre care preşedintele Nicolas Maduro, a dus la demisia ministrului petrolului Tareck El Aissami, considerat până atunci un om-cheie al puterii. Mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi se numără printre cele 21 de persoane arestate.

Saab, care a spus că se mai aşteaptă la cel puţin zece arestări, a indicat că persoanele reţinute au fost acuzate de „însuşire sau deturnare de bunuri publice, trafic de influenţă, spălare de bani, asociere criminală şi trădare”.

Printre acestea se numără un vicepreşedinte al PDVSA, Antonio José Pérez Suarez, fostul deputat Hugbel Roa, unul dintre creatorii criptomonedei venezuelene Petro – teoretic legată de petrol – şi unul dintre administratorii acestor criptoactive, Joselit Ramirez.

Celelalte 11 persoane arestate sunt oameni de afaceri. Unul dintre ei, Daniel Pietro, a fost prins în Republica Dominicană în timp ce încerca să fugă.

Funcţionarii publici au efectuat „operaţiuni petroliere paralele” cu cele ale PDVSA, „încărcând ţiţei pe nave (…) fără niciun tip de control administrativ”, potrivit raportului Parchetului.

Procurorul nu a dezvăluit valoarea totală a deturnării de fonduri, dar presa vorbeşte despre „3 miliarde de dolari”. Hermann Escarra, deputat al partidului la putere, a evocat o sumă de 23 de miliarde de dolari.

Preşedintele Maduro, care a mai lansat operaţiuni anticorupţie în trecut, a declarat luni că anchetele au început în octombrie. El s-a întrebat în special despre stilul de viaţă al acestor înalţi funcţionari care, după cum a afirmat, trăiau ca nişte „proaspăt îmbogăţiţi” în „extravaganţă”.

Citește și : Rusia nu îşi poate îndeplini angajamentele privind livrările de arme către India din cauza războiului

Din 2017, industria petrolieră a Venezuelei a fost vizată de numeroase anchete pentru corupţie care s-au soldat în special cu arestarea a aproape 200 de angajaţi şi a doi miniştri ai petrolului, Eulogio del Pino şi Nelson Martinez. Cel din urmă a murit în timp ce era în închisoare.