DISTRIBUIȚI
THISDAYLIVE

Cel puţin 17 militari din Niger au fost ucişi de bărbaţi înarmaţi într-o ambuscadă în apropierea frontierei cu Mali, unde mai multe grupări jihadiste sunt active, iar alţi 11 soldaţi sunt daţi dispăruţi, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Atacul de marţi s-a produs lângă oraşul Tongo Tongo, unde luptători dintr-o organizaţie afiliată grupării Statul Islamic (SI) au ucis patru militari americani din forţele speciale în octombrie 2017, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt Abdourahamane Zakaria.


Citește și : Iranul este pregătit pe plan militar pentru a învinge alianţa americano-israeliană, declară ministrul apărării iranian

Zakaria nu a precizat cine sunt autorii atacului, care este unul dintre cele mai sângeroase împotriva armatei din Niger în ultimii ani.

Potrivit unei surse din domeniul securităţii citate de AFP, unul dintre vehiculele armatei din Niger „a sărit în aer după ce a trecut peste un dispozitiv exploziv”, miercuri dimineaţă având loc operaţiuni de căutare.

Potrivit site-ului din Niger Actuniger, preluat de France Presse, o patrulă formată din 52 de soldaţi din Niger „a căzut marţi într-o ambuscadă a unor indivizi puternic înarmaţi în jurul orei 15.00 (14.00 GMT) la Baley Beri, în apropiere de Tongo Tongo şi „luptele de o violenţă rară” au „durat peste două ore”.

Un număr de 22 de soldaţi au putut ajunge la baza din Ouallam la bordul a trei vehicule, iar „ceilalţi sunt în continuare daţi dispăruţi”, a mai scris site-ul, citând „surse locale şi de securitate”.

Jihadiştii, inclusiv din organizaţii afiliate Al-Qaida sau SI, şi-au intensificat în acest an atacurile asupra unor ţinte civile şi militare în regiunea Sahel din vestul Africii, în special de-a lungul frontierei foarte permisive dintre Niger, Mali şi Burkina Faso, notează Reuters.

Citește și : Olanda suspendă instructajul trupelor irakiene din cauza unei ameninţări de securitate

Nigerul se confruntă cu o ameninţare şi în sud-estul său din partea Boko Haram şi a unei grupări afiliate SI, ambele cu baza în Nigeria, dar care lovesc frecvent în statele vecine Niger, Ciad şi Camerun.