DISTRIBUIȚI
Soldiers sit in a truck outside the Cotopaxi No 1 penitentiary, in Latacunga, Ecuador October 3, 2022. REUTERS/Karen Toro

Cel puţin 15 deţinuţi au fost ucişi luni în urma unei revolte într-una dintre cele mai mari închisori din Ecuador, scena unor violenţe mortale în trecut, au anunţat autorităţile, citate marţi de France Presse, potrivit agerpres.

Această revoltă a făcut „15 morţi şi 20 de răniţi”, a declarat pentru presă administraţia penitenciară din Ecuador.


Citeşte şi: Trump depune plângere împotriva CNN şi cere 475 de milioane de dolari – Black News

Anterior, administraţia penitenciară ecuadoriană (SNAI) a indicat că cinci deţinuţi răniţi primeau îngrijiri şi că un altul a fost transportat la spital, fără a preciza gravitatea rănilor.

SNAI a adăugat că „unităţile tactice continuă operaţiunile de a recăpăta controlul” penitenciarului.

Situată la marginea oraşului Latacunga (sud), această închisoare găzduieşte aproximativ 4.300 de deţinuţi şi este una dintre cele mai mari din ţară. Din februarie 2021, şapte masacre între deţinuţi au avut loc acolo în care au fost ucise peste 400 de persoane.

Autorităţile s-au dovedit până acum incapabile să oprească aceste violenţe, comise adesea cu armă albă şi marcate de decapitări şi alte acte de barbarie.

Potrivit estimărilor oficiale, închisorile supraaglomerate din ţară găzduiesc aproximativ 35.000 de prizonieri, inclusiv mulţi membri ai bandelor care au legătură cu drogurile.

În 2021, Ecuadorul a confiscat o cantitate-record de 210 tone de droguri, în principal cocaină.

Citeşte şi: Biden promite sancţiuni după represiunea manifestaţiilor din Iran – Black News

Învecinat cu Columbia şi Peru, cei mai mari producători de cocaină din lume, Ecuadorul serveşte drept port de plecare pentru transporturile de droguri, în principal către Statele Unite şi Europa. Anul trecut, ţara cu 17,7 milioane de locuitori a înregistrat o rată de 14 crime la 100.000 de oameni, aproape dublu faţă de 2020.

În august, guvernul preşedintelui Guillermo Lasso a lansat un recensământ al deţinuţilor cu scopul de a ameliora condiţiile de viaţă pe fondul supraaglomerării închisorilor.