DISTRIBUIȚI
A general view of the Shah Cheragh Shrine after an attack in Shiraz, Iran October 26, 2022. Amin Berenjkar/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Cel puţin 15 persoane au fost ucise miercuri într-un atac comis în principalul lăcaş de cult musulman şiit din oraşul Shiraz (sudul Iranului), revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, transmite AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Ebrahim Raisi i-a acuzat într-un comunicat pe „duşmanii Iranului” care încearcă „să divizeze rândurile unite ale naţiunii (…) prin violenţă şi teroare” şi a promis un răspuns dur din partea forţelor de securitate.


Citeşte şi: Parlamentul sârb a votat un nou guvern – Black News

Atacul, printre cele mai mortale din ultimii ani din Iran, a fost comis în timpul rugăciunilor de seară în moscheea Shah Cheragh, a declarat guvernatorul local Mohammad-Hadi Imanieh pentru televiziunea de stat. Potrivit acestuia, agresorul „a tras orbeşte asupra credincioşilor” în cea mai importantă moschee din sudul Iranului, unde se află mausoleul lui Ahmad, fratele uneia dintre cele mai venerate figuri ale şiismului, imamul Reza, care a murit în 818.

„În acest atac a fost implicat un singur terorist”, a declarat şeful autorităţii judiciare locale, Kazem Mussavi, care a raportat „cel puţin 15 morţi şi 19 răniţi”.

Autorul,”afiliat grupărilor takfiriste (islamişti radicali sunniţi), a fost arestat”, a informat postul de televiziune iranian. Conform informaţiilor furnizate de acesta,”forţele de securitate l-au rănit pe agresor”, care „este supus în prezent unei intervenţii chirurgicale în spital”.

Potrivit organului de propagandă al grupării Stat Islamic, un membru al grupării jihadiste sunnite a deschis focul asupra credincioşilor „ucigând cel puţin 20 de şiiţi şi rănind alţi zeci”.

Atacul a avut loc în timp ce Iranul este de aproape şase săptămâni scena unui val de proteste de o amploare care nu s-a mai văzut în Iran în ultimii ani, declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, la trei zile după arestarea sa de poliţia moravurilor din Teheran.

Acesta este al doilea atac mortal comis în 2022 împotriva unei moschei şiite din Iran, o ţară cu o populaţie de aproximativ 83 de milioane de locuitori unde şiismul este religie de stat încă din secolul al XVI-lea. La începutul lunii aprilie, un tânăr de 21 de ani de origine uzbecă a înjunghiat mortal doi clerici şiiţi şi a rănit un al treilea în incinta sanctuarului care găzduieşte mausoleul imamului Reza din Mashhad, al doilea oraş al Iranului.

Citeşte şi: Xi Jinping este dispus să coopereze cu SUA în interes reciproc – Black News

Atacul de la Shiraz este cel mai mortal din Iran din februarie 2019, când 27 de membri ai Gardienilor Revoluţiei au murit într-un atac revendicat de o grupare extremistă sunnită în sud-estul ţării.

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat primul atac în Iran pe 7 iunie 2017. Bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au atacat atunci parlamentul din Teheran şi mausoleul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, ucigând 17 persoane.