DISTRIBUIȚI
© Tomaz Silva/Agência Brasil

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi multiple alunecări de teren în statul brazilian Rio de Janeiro, ducând la moartea a cel puţin 14 persoane, dintre care opt copii, au anunţat sâmbătă autorităţile, precizând că alte cinci persoane sunt date dispărute, informează AFP, potrivit agerpres

Ploile torenţiale înregistrate în ultimele două zile au afectat o mare parte din coasta atlantică a acestui stat din sud-estul Braziliei, ultimul episod al unei serii de intemperii mortale, despre care experţii susţin că se agravează din cauza schimbărilor climatice.


Citește și : Peste 200 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor împotriva războiului

Printre victime se numără o mamă şi şase dintre copiii acesteia, au anunţat autorităţile.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat pe Facebook că guvernul federal a trimis avioane militare pentru a participa la operaţiunile de salvare în acest stat cu 17,5 milioane de locuitori.

Potrivit prognozelor meteorologice, noi precipitaţii sunt aşteptate în următoarele zile în regiune.

Aceste ploi vin la şase săptămâni după ce viiturile şi alunecările de teren au ucis 233 de persoane la Petropolis, tot în statul Rio de Janeiro.

De data aceasta, printre cele mai afectate zone se numără populara staţiune balneară Paraty, un oraş colonial cunoscut pentru străzile sale pietruite şi casele sale colorate.

În cartierul Ponta Negra, o alunecare de teren a îngropat o mamă şi şase dintre copiii acesteia, cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani. Un al şaptelea copil a fost spitalizat în stare stabilă, iar patru persoane au fost rănite.

Alte şase victime, dintre care doi copii, au fost raportate în oraşul Angra dos Reis, unde autorităţile au activat nivelul de „alertă maximă” şi au declarat starea de urgenţă după mai multe alunecări de teren.

Căutările continuă pentru găsirea celor cinci persoane dispărute, au precizat autorităţile.

Postul de televiziune brazilian Globo News a prezentat imagini cu o familie care evacuează doi copii mici plutind într-o ladă frigorifică într-o suburbie a oraşului Rio.

Mici aligatori au fost observaţi înotând pe străzile inundate, potrivit unor videoclipuri postate pe reţelele de socializare.

Vineri seară, ploile abundente au transformat străzile mai multor oraşe în torente şi au declanşat alunecări de teren, un eveniment obişnuit în timpul sezonului ploios, în special în cartierele sărace de pe dealuri.

Citește și : Minele din Marea Neagră reprezintă un ‘risc serios’ pentru activitatea maritimă (Ministerul britanic al Apărării)

Experţii avertizează că sezonul ploios din Brazilia este agravat de fenomenul climatic La Nina şi de impactul schimbărilor climatice.

În ianuarie, ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren care au ucis cel puţin 28 de persoane în sud-estul Braziliei, în special în statul Sao Paulo. Ploi abundente au fost înregistrate şi în statul Bahia din nord-estul ţării, unde 24 de persoane au murit din cauza intemperiilor în luna decembrie.