DISTRIBUIȚI
ABC

Cel puţin 13 persoane, printre care zece civili, au fost ucise luni în două explozii succesive în oraşul Idlib, controlat de organizaţia jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), în nord-vestul Siriei, a comunicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (ODSO), citat de AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

HTS, dominat de fosta aripă siriană a reţelei Al-Qaida, controlează toată regiunea Idlib, în care se mai află un număr mic de rebeli, precum şi celule în adormire de jihadişti ai grupării Stat Islamic (SI).


Citește și : Angela Merkel va participa la summitul Uniunea Europeană – Liga Arabă

Printre cei ucişi se numără zece civili, dar identităţile celorlalţi trei sunt neclare deocamdată, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel.

Numărul răniţilor este de cel puţin 25, a indicat aceeaşi sursă.

Un activist aflat în apropiere a declarat că două maşini-capcană au sărit în aer, cea de-a doua atunci când la faţa locului au sosit ambulanţe pentru evacuarea răniţilor.

‘A doua explozie a mărit numărul victimelor, pentru că s-a produs atunci când la locul exploziei soseau oameni şi ambulanţe’, a relatat acesta pentru dpa, sub rezerva anonimatului.

Atentatul survine la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut Turciei şi Iranului să ajute la ‘distrugerea completă’ a ‘focarului terorist’ din regiunea Idlib, care se învecinează cu Turcia.

Citește și : Justiţia din Maldive cere arestarea fostului preşedinte Abdulla Yameen

Rusia şi Iran sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria. Turcia, care sprijină anumite grupări rebele antiguvernamentale, a încercat să împiedice o ofensivă la Idlib, care ar putea declanşa un val de refugiaţi spre teritoriul său.