DISTRIBUIȚI
ABS-CBN News

Bilanţul alunecării de teren produse joi în Filipine a crescut la 12 morţi şi circa 50 de dispăruţi, echipele de intervenţie căutând în continuare zeci de alte persoane îngropate în fenomene similare provocate de taifunul Mangkhut, potrivit dpa, conform agerpres.

Opt persoane rănite în alunecarea de teren care a avut loc în localitatea Tinaan, la periferia Naga City din provincia Cebu, au fost salvate, potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Garry Cabotaje.


Citește și : Liderul dreptei franceze îl vrea pe Viktor Orban în rândul PPE

Circa 50 de rezidenţi ar putea fi încă prinşi sub moloz, iar salvatorii vor continua căutările peste noapte în speranţa de a-i regăsi în viaţă.

„Doar un număr mic de salvatori poate opera în timpul nopţii”, a spus acesta.

Rudele unora dintre victime au primit sms-uri de la rezidenţii îngropaţi de malul de pământ anunţând că sunt încă în viaţă la mai multe ore după producerea incidentului, a precizat comandantul poliţiei municipale, Roderick Gonzales.

„Acest moment este crucial, de aceea grăbim operaţiunile de salvare cât încă mai sunt semne de viaţă”, a spus acesta într-un interviu pentru CNN Filipine. „Nu putem utiliza maşinării grele deoarece terenul este foarte moale”.

Alunecarea de teren s-a produs în cariera unei corporaţii miniere, a spus Julius Regner, purtătorul de cuvânt al biroului regional pentru reducerea riscului de dezastru.

„Ne-am confruntat cu ploi torenţiale după Ompong”, a spus acesta, referindu-se la numele taifunului Mangkhut în limba locală. „Potrivit rezidenţilor, au existat semne de alertă înaintea producerii alunecării de teren când începuseră să se prăbuşească mici pietre.”

Citește și : Ambasadorul Palestinei în România spune că Bucureştiul nu-şi va muta ambasada din Israel

Regiunea muntoasă unde a avut loc alunecarea de teren este acoperită de roci calcaroase pe o suprafaţă de 70 de hectare, potrivit Serviciului pentru mine şi geoştiinţe.

Locuitorii din regiune au raportat fisuri şi crăpături pe versanţii munţilor înaintea alunecării de teren, dar Serviciul a spus că este vorba despre un fenomen obişnuit, produs la 350 de metri de locul alunecării.

„Ploile care au căzut în continuu în ultimele zile au saturat terenul şi au provocat alunecarea”, a spus Armando Malicse, directorul departamentului pentru siguranţa minieră din cadrul Serviciului pentru mine.

Cel mai puternic taifun care a lovit Filipine anul acesta a provocat moartea a 81 de persoane în alunecări de teren, inundaţii şi alte incidente. Cel puţin 70 de oameni sunt încă daţi dispăruţi în zonele afectate.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în regiunea Cordillera (nord), în special în provincia Benguet, cel mai sever afectată, unde o alunecare de teren de amploare s-a produs în şantierul unei vechi mine din oraşul Itogon.