DISTRIBUIȚI
At least 12 people have been killed in raids in villages in northern Togo

Bărbați înarmați au ucis cel puțin 12 civili în raiduri efectuate în timpul nopții în satele din nordul Togo, unde militanții islamiști au organizat mai multe atacuri, au declarat vineri doi activiști locali și o sursă medicală, potrivit Reuters, informează mediafax.

Scăpat până de curând de violențele jihadiste care au devastat vecinii din nord în ultimul deceniu, Togo a avut parte în ultimele două luni o serie de atacuri.


Citește și : Sri Lanka: Demisia preşedintelui Rajapaksa a fost acceptată, premierul Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar

Acestea fac parte dintr-o propagare mai largă a violenței militante în țările de coastă din Africa de Vest din regiunea Sahel, care nu are ieșire la mare. Benin și Coasta de Fildeș au fost, de asemenea, vizate în ultimul an de militanți despre care se crede că aparțin unei filiale a Al Qaeda.

Raidurile din timpul nopții au fost cele mai violente care au lovit Togo până în prezent, depășind o ambuscadă din luna mai care a ucis opt soldați. Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM), afiliată Al Qaeda și cu sediul în Mali, a revendicat responsabilitatea pentru acel atac.

Un activist local pentru drepturile omului, care a vorbit sub protecția anonimatului, din motive de securitate, a declarat că presupușii jihadiști au ucis 10 civili în satul Sougtangou și 10 în Blamonga, ambele situate în apropierea graniței cu Burkina Faso.

Un alt activist local a declarat că presupușii jihadiști au ucis cel puțin 12 civili, iar o sursă medicală a declarat că bilanțul victimelor este de cel puțin 14 morți. Aceștia au vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, din motive de securitate.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Akodah Ayewouadan, a confirmat la un post de radio local că a avut loc un atac.

Citește și : Creştere semnificativă a numărului de morminte în zonele controlate de forţele ruse în Ucraina

„Operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare în prezent și ne temem că există victime”, a spus el.

Guvernul a declarat luna trecută stare de urgență în regiunea Savanes, unde au avut loc atacurile de peste noapte, și a consolidat securitatea pentru a încerca să împiedice răspândirea militanților din sudul Burkinei Faso.

Armata a declarat joi că a ucis un grup de civili, toți adolescenți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un atac aerian, după ce i-a confundat cu jihadiștii.