DISTRIBUIȚI
Reuters

Cel puțin 11 persoane au murit în Filipine, după ce o camionetă a explodat în timp ce era verificată la un punct militar de control din sudul țării, incident catalogat de autorități drept un atac terorist comis de militanți afliliați grupării teroriste Stat Islamic, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Explozia a avut loc după ce militarii au oprit camioneta la punctul de control pentru a vorbi cu șoferul, conform autorităților de pe insula Basilan.


Citește și : SUA: Preşedintele Trump ar putea fi audiat în investigaţia privind contactele cu Rusia

Insula Basilan este controlată în mare parte de gruparea Abu Sayyaf, afiliată grupării Stat Islamic, cunoscută pentru răpiri și jafuri.

Atentatele cu vehicule capcană sunt rare în Filipine, deși conflitul dintre separatiști și islamiști provoacă violență și instabilitate în zonă de zeci de ani.

„Nu știm care a fost ținta atacului, dar știm că vehiculul a fost detonat prematur la punctul de control”, a declarat locotenentul Mon Almodovar, comandantul unității din regiune.

În urma exploziei au murit unul dintre autorii atacului, un soldat, cinci polițiști și patru civili, printre care și o mamă și copilul ei. Mai multe persoane au fost rănite.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

Autoritățile investighează incidenul. Conform declarației colonelului Edgard Arevalo, militanții plănuiau să construiască bombe artizanale pe care să le detoneze apoi în baze militare.

Jim Saliman, guvernatorul din Basilan, a primit un raport conform căruia gruparea Abu Sayyaf este responsabilă pentru atac.

„Este o folosire ilegală și oribilă a forței, chiar și penru o perioadă de conflict armat”, a declarat Harry Roque, purtătorul de cuvânt al președintelui.