DISTRIBUIȚI

Un grup internațional de oameni de știință speră să dezvolte un potențial vaccin împotriva noului coronavirus din China în termen de 16 săptămâni, după care ar urma o etapă de studii clinice cu o durată de două până la patru luni, informează site-ul cotidianului The Independent, conform mediafax.

„Este un calendar extrem de ambițios – într-adevăr, ar fi fără precedent în domeniul dezvoltării vaccinurilor”, a declarat dr. Richard Hatchett, directorul general al Coaliției pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI), un grup public-privat internațional care se ocupă cu dezvoltarea de noi vaccinuri, creat în 2017 ca răspuns la epidemia de Ebola din Africa de Vest.


Citeşte şi: Atacatorul din Londra de-abia fusese eliberat din închisoare

„Răspândirea rapidă la nivel global și caracteristicile epidemiologice unice ale virusului sunt o sursă de preocupare profundă”, a afirmat liderul CEPI.

„Speranța noastră este că, împreună cu partenerii noștri, putem obține un vaccin de test, de la secvențierea genelor agentului patogen până la testarea clinică, în 16 săptămâni. Cea mai timpurie etapă a studiilor clinice, pentru a stabili siguranța vaccinurilor de test, ar dura aproximativ două până la patru luni”, a afirmat dr. Richard Hatchett.

Guvernul Marii Britanii a anunțat recent că va finanța cu 20 de milioane de lire sterline eforturile de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirusului.

Citeşte şi: UE îşi prezintă planul de negociere cu Londra

La rândul său, Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății a afirmat că cele 20 de milioane de lire sterline „vor ajuta capacitățile noastre de dezvoltare a vaccinurilor să continue să dezvolte noi metode de apărare împotriva bolilor emergente, inclusiv coronavirus”.

Hancock a subliniat că „vaccinurile sunt cea mai bună apărare a noastră împotriva unei mulțimi de boli mortale, inclusiv coronavirus”.