DISTRIBUIȚI

Rapperul rus Hasky, autorul unor texte uneori critice la adresa puterii şi religiei, va fi judecat joi pentru că a concertat pe stradă, după anularea mai multor concerte ale sale, la presiunile autorităţilor potrivit lui, a anunţat avocatul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Devenit foarte cunoscut în Rusia în ultimii zece ani, rapperul siberian de 25 de ani, pe numele său adevărat Dmitri Kuzneţov, a fost arestat de poliţie în timp ce cânta pe capota unei maşini, în faţa a zeci de persoane în Krasnodar (sud), potrivit unor imagini difuzate pe reţelele sociale.


Citeşte şi: Incendiu puternic la un garaj de autobuze din Londra (FOTO/VIDEO)

‘Trei procese verbale au fost încheiate împotriva lui. Procesul va avea loc joi. El riscă maxim 15 zile de închisoare pentru fiecare dintre capetele de acuzare’, a afirmat avocatul lui, Aleksei Avanesian, citat de agenţia Interfax. El este urmărit pentru organizarea unei adunări neautorizate, nesupunere faţă de forţele de ordine şi refuzul de a se supune unui examen medical.

Rapperul Hasky descrie în cântecele lui, ale căror clipuri au fost vizionate de milioane de ori pe Youtube, o Rusie sumbră şi generatoare de anxietate, sfâşiată de consumul de droguri, violenţă şi sărăcie.

Trecut prin Facultatea de Jurnalism al prestigioasei Universităţi din Moscova, el a jucat de asemenea în piese ale regizorului Kirill Serebrennikov, judecat în prezent pentru deturnare de fonduri, acuzaţie pe care el o respinge.

Mediul culturii, de la cinema, la teatru şi expoziţii, a suferit în Rusia o presiune crescândă în ultimii ani sub influenţa mediilor conservatoare sau ortodoxe, unele spectacole fiind atacate de activişti sau chiar interzise de autorităţi.

Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în copiii din faţa şcolii (VIDEO). Cel puţin cinci persoane au murit!

Husky trebuia să concerteze miercuri într-o sală în Krasnodar, însă impresarii lui au anulat evenimentul după ce au primit avertismente oficiale pentru ‘extremism’, potrivit agenţiei RIA Novosti, citând autorităţile locale.

În faţa acestui refuz, rapperul a vrut să organizeze un alt concert într-un club din oraş. Potrivit managerului său, intervievat de site-ul de informaţii Meduza, sala a fost lăsată fără electricitate în timpul acordării instrumentelor. Rapperul ar fi decis atunci să concerteze în stradă.

La sfârşitul lui octombrie, artistul originar din Ulan-Ude, estul Siberiei, a anunţat pe reţeaua socială rusă VK că mai multe dintre concertele lui au fost anulate la presiunile autorităţilor, în special sub pretextul unui ‘apel la canibalism’. În textul ‘Poem patriei’, Husky vorbeşte despre consumul unei ‘cărni care mirosea ca o mumie veche uitată într-un mausoleu’, referire explicită la Lenin. Videoclipul, cu un titlu ce evocă religia şi drogul, ‘Judas’, a fost blocat pe YouTube, potrivit lui, la cererea autorităţilor.