DISTRIBUIȚI
afp

Directorul Foxconn Terry Gou, cel mai bogat om din Taiwan, şi-a anunţat miercuri intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale taiwaneze din 2020, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

CEO-ul gigantului tehnologic a anunţat într-o reuniune transmisă în direct la televiziune că doreşte să participe la alegerile primare ale partidului Kuomintang (KMT).


Citește și: UE ‘regretă profund’ măsurile luate de americani împotriva Cubei

„Dacă le câştig, voi reprezenta KMT la alegerile din 2020. Dacă pierd, va însemna că eforturile mele nu au fost suficiente şi îl voi susţine în totalitate pe candidatul ales de partid”, a subliniat Gou, în vârstă de 69 de ani şi născut la Taipei.

KMT a condus în Taiwan între 2008 şi 2016, în timpul celor două mandate prezidenţiale ale lui Ma Ying-jeou, artizanul unei apropieri de Beijing. În ianuarie 2016, candidatul KMT, Eric Chu, a fost învins de Tsai Ing-wen, de la Partidul Progresist Democrat (PPD), pro-independenţă.

Terry Gou se va confrunta în alegerile interne din KMT cu mai mulţi „grei” ai partidului, inclusiv Chu şi fostul preşedinte al parlamentului Wang Jin-pyng, care şi-au anunţat amândoi intenţia de a candida.

Şi dna Tsai şi-a făcut cunoscută intenţia de a candida pentru un al doilea mandat la alegerile prevăzute pentru 11 ianuarie anul viitor. În alegerile primare din PPD ea se va confrunta cu fostul premier William Lai.

Citește și: Conservatorii canadieni au câștigat alegerile din Alberta

Averea netă a lui Terry Gou este de 7,6 miliarde de dolari americani, potrivit Forbes.

Foxconn, cu denumirea oficială Hon Hai Precision Industry, este cel mai mare producător mondial de produse electronice pe bază de contract pentru firme, precum Apple, Hewlett Packard, Nokia şi Dell. Compania taiwaneză este renumită în special pentru că asamblează telefoanele iPhone pentru Apple. Principalele uzine Foxconn se află în China continentală, dar multe dintre produsele sale sunt vândute în SUA, ceea ce îl face vulnerabil la repercusiunile războiului comercial sino-american.