DISTRIBUIȚI
Jornal da Record - R7

Cel mai bătrân acuzat de crime naziste, un bărbat de 100 de ani fost gardian într-un lagăr de concentrare, a afirmat vineri că este „nevinovat” de faptele care i se impută, în a doua zi a procesului său în Germania, informează AFP, potrivit agerpres

„Nu ştiu asta pentru că nu cunosc nimic despre acest subiect”, a afirmat Josef Schutz, adăugând că este „nevinovat”, în timp ce era întrebat despre activităţile sale din cel de-Al Doilea Război Mondial în lagărul de concentrare din Sachsenhausen, situat nu departe de Berlin.


Citește și : Centrul Carter ar putea trimite o misiune electorală în Venezuela

„Totul este neclar” în capul meu, a declarat el, plângându-se în acelaşi timp că este „singur aici”, în boxa acuzaţilor de la tribunalul din Brandenburg an der Havel, unde trebuie să compară până la începutul lui ianuarie.

El a fost rapid întrerupt chiar de avocatul său, Stefan Waterkamp; cu o zi înainte, în timpul deschiderii procesului, acesta din urmă a atenţionat că clientul său nu va face declaraţii despre perioada în care au avut loc faptele care îi sunt incriminate. „Ne-am pus totuşi de acord împreună cu apărarea asupra acestui procedeu”, a protestat avocatul.

Josef Schutz, fost subofiţer al diviziei „Totenkopf” (Cap de mort) din cadrul Waffen-SS, este urmărit pentru „complicitate la uciderea” a 3.518 de prizonieri pe vremea când lucra în lagărul de concentrare din Sachsenhausen, între 1942 şi 1945.

A doua audiere era consacrată biografiei sale, în mod concret vieţii sale de dinainte şi după război.

Sosit singur la audieri, deplasându-se cu un cadru de mers dar cu un pas relativ sigur, Schutz a povestit în detalii unele aspecte ale existenţei sale din trecut, în special munca de la ferma familiei sale în Lituania, împreună cu cei şapte fraţi şi surori, apoi înrolarea în armată, în 1938.

După război, el a fost transferat într-un lagăr de prizonieri din Rusia şi apoi s-a instalat în Germania, în Brandenburg, regiunea de lângă Berlin. El a lucrat succesiv ca fermier, apoi ca lăcătuş.

Citește și : Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au câştigat premiul Nobel pentru Pace

 

De mai multe ori, acuzatul a povestit în amănunt aniversările petrecute lângă fiicele şi nepoţii săi sau în ce măsură îl admira soţia sa. „Ea îmi spunea fără încetare: ‘Nu există în lume bărbat ca tine'”, a afirmat el.

Douăzeci de audieri, limitate la două ore din cauza vârstei înaintate a acuzatului, sunt prevăzute să aibă loc până la începutul lui ianuarie.