DISTRIBUIȚI
rse-magazine.com

Curtea Europeană de Justiţie a respins joi solicitările a doi judecători din Polonia de a evalua legalitatea unor reforme judiciare din 2017, susţinând că hotărârile sale nu sunt relevante pentru cele două cazuri care le-au fost înaintate, relatează DPA, potrivit agerpres.

Guvernul naţional-conservator din Polonia a introdus în ultimii ani o serie de reforme în justiţie. Printre ele se numără şi măsura care permite sancţiuni disciplinare împotriva judecătorilor, pe baza deciziilor pe care le iau în instanţă.


Citește și: Capitala Finlandei intră în izolare

În cazul actual, doi judecători polonezi au sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) deoarece s-au temut că deciziile pe care urmau să le ia ar putea atrage proceduri disciplinare împotriva lor.

Un caz vizează o dispută între oraşul polonez Lowicz şi Trezoreria statului în legătura cu plata de fonduri publice. Al doilea caz are legătură cu eliberarea anticipată a infractorilor condamnaţi, în cazul în care cooperează cu autorităţile.

Citește și: Franța își retrage trupele militare din Irak

Judecătorii CEJ, cu sediul la Luxemburg, au decis însă că nici unul dintre cazuri nu se bazează pe interpretarea lor a regulilor UE.

Bruxellesul este în dispută cu Varşovia din cauza mai multor aspecte ale reformelor din justiţie introduse de guvernul polonez.