DISTRIBUIȚI

Cei trei deputaţi turci din opoziţie cărora parlamentul de la Ankara le-a retras joi mandatele au fost arestaţi în cursul dimineţii de vineri, transmite DPA, potrivit agerpres.

Enis Berberoglu, din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat, principala formaţiune de opoziţie), Leyla Güven şi Musa Farisogullari, ambii din Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, pro-kurd) şi-au pierdut mandatele parlamentare în urma condamnării lor în cadrul unor procese judiciare.


Citește și: Lego donează 4 milioane de dolari pentru combaterea rasismului

Toţi trei au fost condamnaţi în apel la închisoare cu executare, cea mai mare pedeapsă fiind de nouă ani.

Cei doi membri ai HDP au fost găsiţi vinovaţi de apartenenţă la o organizaţie armată teroristă, iar Berberoglu a fost condamnat pentru transmitere de secrete de stat.

Leyla Güven a fost arestată în apartamentul său din Diyarbakir (sud-est), iar Farisogullari a fost reţinut în timp ce se îndrepta dinspre Diyarbakir spre Sanliurfa, a relatat agenţia Anadolu. Amândoi au fost trimişi la închisoarea din Diyarbakir.

Potrivit Anadolu, Enis Berberoglu a fost arestat la locuinţa sa din Istanbul şi trimis în închisoarea Maltepe din partea anatoliană a oraşului.

Un grup de deputaţi ai HDP a părăsit vineri clădirea parlamentului pentru a protesta într-un parc public din apropiere.

Purtând măşti pe faţă şi ţinând bannere pe care era scris ‘Este o lovitură de stat’, în limba turcă, deputaţii au strigat sloganul ‘AKP pucist’, cu referire la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: IBIZAGATE: Heinz-Christian Strache spune că a fost DROGAT!

Poliţia a intervenit pentru a dispersa grupul după ce protestatarii au ţinut un scurt discurs, arată imaginile postate de HDP.

Preşedintele Erdogan ia deseori la ţintă CHP, iar despre HDP afirmă că are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii. HDP, partid politic legal, respinge aceste acuzaţi.