DISTRIBUIȚI

Peste jumătate dintre cetăţenii din America Latină şi Caraibe consideră corupţia ca fiind în creştere, iar guvernul lor nu face suficient pentru combaterea acesteia, potrivit unui studiu al organizaţiei nonguvernamentale Transparency International (TI), publicat luni şi preluat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Ediţia regională a celui de-al zecelea Barometru Global al Corupţiei, un sondaj care a cuprins peste 17.000 de persoane din 18 ţări, relevă că 53% din cei intervievaţi consideră că, în ultimele 12 luni, situaţia s-a agravat, o rată ceva mai mică decât procentul de 62% înregistrat anterior, la cercetarea publicată în 2017.


Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

Totodată, 85% dintre cei chestionaţi văd ca „o mare problemă” corupţia din executiv, 57% fiind de părere că guvernele nu îşi fac bine treaba în lupta cu acest flagel. Doar una din cinci persoane afirmă că are „încredere” în guvern.

„Ceea ce ne spun ei este că situaţia nu se îmbunătăţeşte, ba chiar că sporeşte îngrijorarea. Dar nu doar din cauza corupţiei, ci şi a dificultăţilor guvernelor de a răspunde acestei probleme, de a oferi un răspuns coerent cu discursurile lor contra corupţiei”, a explicat, într-un interviu pentru EFE, directoarea executivă a TI, Patricia Moreira.

Studiul arată de asemenea că 20% au fost nevoiţi să dea mită pentru a obţine un serviciu public de bază, de la apă şi electricitate la sănătate şi educaţie. Ţările cele mai afectate sunt Venezuela (unde circa 50% declară că au plătit), Mexic (34%) şi Peru (30%). Costa Rica, unde procentul este de doar 7%, apare la cealaltă extremă a clasamentului.

Relele practici sunt totodată strâns legate de alegeri, notează cercetarea. Circa 65% consideră că reprezentanţii lor sunt influenţaţi de „interese private” şi 25% spun că li s-au oferit bani în schimbul votului.

Sondajul mai evidenţiază că femeile sunt afectate în mod special de fenomenul corupţiei. Ele se văd obligate în multe ocazii să dea mită pentru servicii de sănătate şi educaţie. În plus, una din cinci femei denunţă că au suferit un şantaj cu caracter sexual.

„Este foarte important să studiem în profunzime legătura dintre corupţie şi gen. Corupţia este tabu în multe locuri, la fel ca şi discriminarea sexuală. Corupţia împotriva femeilor este, prin urmare, un dublu tabu. De aceea, este important să oferim spaţiu şi vizibilitate acestei probleme. Dacă nu, nu poate fi contracarată”, explică Moreira.

Deşi nu face o clasificare a situaţiei în funcţie de ţări, barometrul prezintă în detaliu rezultatele naţionale ale cercetării.

Iese în evidenţă procentajul venezuelenilor care cred că corupţia a crescut în ultimul an, 87%, procent mult superior rezultatelor din alte state. Urmează Republica Dominicană (66%) şi Peru (65%). Venezuela este de asemenea ţara în care cei mai mulţi dintre cei chestionaţi au spus că au dat mită în ultimele 12 luni, procentul fiind de 50%.

Venezuelenii sunt şi cei mai pesimişti cu privire la modul în care acţionează guvernul lor (91% cred că rău), urmaţi de cetăţenii din Panama (79%) şi Republica Dominicană (72%). La polul opus se află mexicanii, care consideră că executivul lor acţionează bine în lupta contra corupţiei.

Cumpărarea de voturi, la rândul său, apare ca un fenomen endemic în Mexic, ţară în care 50% declară că li s-au oferit bani pentru a sprijini un partid sau candidat, procentul fiind de 46% în Republica Dominicană şi 40% în Columbia şi Brazilia.

„Ceea ce atrage foarte mult atenţia este cumpărarea de voturi în Mexic. Este un caz excepţional, cel mai proeminent în această privinţă. O altă informaţie îngrijorătoare este că unul din patru cetăţeni cărora li s-au oferit bani au fost ameninţaţi pentru a vota în mod real pentru ce li s-a plătit”, semnalează directoarea executivă a TI.

Poliţia apare în general ca serviciul cel mai corupt (24% din cei chestionaţi spun că au dat mită), fiind urmată de furnizorii de servicii de bază (19%), emitenţii de documente de identitate (15%), şcoli (12%), instanţe judecătoreşti (11%) şi unităţi medicale (10%).

Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

Barometrul subliniază de asemenea că trei din patru persoane intervievate cred că denunţarea corupţiei le va aduce „represalii” ( în special în El Salvador, Honduras, Jamaica şi Venezuela). Cu toate acestea, 77% sunt încrezătoare că orice persoană poate „face diferenţa” în lupta contra acestor rele practici.

Cu privire la aceste rezultate, TI cere guvernelor să sancţioneze cumpărarea de voturi, să întărească transparenţa financiară a partidelor şi candidaţilor şi să îmbunătăţească eficienţa serviciilor publice. Totodată, TI solicită garantarea independenţei Justiţiei, protejarea denunţătorilor iar extorcarea sexuală să fie recunoscută ca o formă de corupţie.

Raportul mai cere implementarea Angajamentului de la Lima, care conţine 57 de acţiuni pentru întărirea acţiunii guvernelor contra corupţiei, şi prezentarea publică a progreselor înregistrate în acest domeniu.